Jobbjakt med våpen

Tretti bevæpnede palestinere stormet regjeringsområdet i Gaza. Der skjøt de i lufta og krevde å få jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden i midten av januar har kaoset og lovløsheten herjet på den overbefolkede Gazastripen. Så også i dag. Det begynte med at 30 bevæpnede palestinere, de fleste iført finlandshetter, stormet et regjeringsområde i Gaza by. Minutter seinere, kommer et stort antall bevæpnet politi løpende til området for å stoppe inntrengerne. De får det ikke enkelt.

23 skadd

I hele 25 minutter skyter politiet og de tretti militante palestinerne mot hverandre. De ansatte ved utenriksdepartementet var uskyldige vitner til det hele. De kastet seg ned på gulvet - og forsøkte å søke skjul under bordene, melder nyhetsbyrået Aps journalist, som var på åstedet. To ubevæpnede sikkerhetsvakter ble skadd i skuddvekslingen. I tillegg ble alle bygningenes vinduer knust, i tillegg til aircondition-anleggene.

Denne skuddvekslingen var en av fem konfrontasjoner mellom politiet og palestinske militante i Gaza i dag. Totalt 23 personer ble skadd i konfrontasjonene. Dagens hendelser viser kaoset som hersker i Gaza nå, like før den nye Hamas-regjeringen skal tiltre.

Maktkamp

Foran det palestinske valget den 25. januar i år, lovte palestinernes president og Fatah-leder, Mahmoud Abbas, at en rekke Fatah-personer skulle få jobber i sikkerhetsstyrkene. Men etter Fatahs valgnederlag, er ikke framtidsutsiktene for de mange bevæpnede Fatah-medlemmene like sikre. Derfor de jevnlige konfrontasjonene og skyteepisodene i Gaza de siste månedene. I tillegg til de mange væpnede Fatah-mennene, lurer nærmere 60.000 andre Fatah-sympatisører på om de har jobb etter at Hamas\' trer inn i regjeringskontorene, melder Ap.

Hamas har sagt at de ønsker å skjære ned på det enorme palestinske byråkratiet. Den påtroppende finansministeren fra Hamas, Omar Abdel Razek, sier at en reform av sikkerhetsstyrkene vil bli vanskelig, men nødvendig.

- De er nødt til å bli tatt. Det meste av korrupsjonen har pågått innenfor sikkerhetsstyrkene, sier han.

FULLSTENDIG KAOS:  Palestinske politimenn kommer løpende til for å hjelpe sine medpolitimenn i kampen mot væpnede palestinske militante i Gaza by i dag. Tilhengere av avdøde Yassir Arafats Fatah-parti stormer jevnlig offentlige bygninger, iført våpen og finlandshetter i disse dager. Fatah-medlemmene er redde for at de mister makta si nå, når Hamas er i ferd med å ta over regjeringskontorene. Foto: HATEM MOUSSA/AP
FULLSTENDIG KAOS: Palestinske politimenn kommer løpende til for å hjelpe sine medpolitimenn i kampen mot væpnede palestinske militante i Gaza by i dag. Tilhengere av avdøde Yassir Arafats Fatah-parti stormer jevnlig offentlige bygninger, iført våpen og finlandshetter i disse dager. Fatah-medlemmene er redde for at de mister makta si nå, når Hamas er i ferd med å ta over regjeringskontorene. Foto: HATEM MOUSSA/AP Vis mer

Hardliner

Mens de ulike maktfraksjonene i Gaza skyter mot hverandre, sitter palestinernes leder Mahmoud Abbas, nå og studerer Hamas\' forslag til ny regjering. Ifølge BBC, viser regjeringslista at Hamas ikke kommer til å bli mer vennligsinnet til Israel - eller Vesten forøvrig - enn hittil. Utnevnelsen av den kjente Hamas-lederen Mahmoud Zahar som utenriksminister, er en av grunnene til det. Zahar er en av Hamas\' hardlinere, og kommer neppe til å fire for press fra Vesten om at Hamas må anerkjenne Israels rett til å eksistere, sier BBCs Gaza-korrespondent.

Den nye finansministeren, Omar Abdel Razek, ble løslatt fra et israelsk fengsel for få uker siden.