- Jobbrykter vil virke som en magnet på andre asylsøkere i Europa

Sp-politiker på Stortinget sier nei. - Vi må finne jobb til de andre først.

 - VIL VITE HVEM DE ER:  Fra registreringskøen utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. Senterpartiet sier nei til å gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere uten dokumentert ID. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET
- VIL VITE HVEM DE ER: Fra registreringskøen utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. Senterpartiet sier nei til å gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere uten dokumentert ID. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dersom asylsøkere her i landet skulle få lov til å jobbe mens asylsøknaden er til behandling, er jeg ikke i tvil om at ryktene om en slik ordning vil virke som en magnet på andre som er på vei gjennom Europa, slår Senterpartiets representant i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Heidi Greni fra Sør-Trøndelag, fast tirsdag kveld.

Tidligere på dagen ble hun en stakket stund tatt til inntekt for at Senterpartiet har snudd i dette spørsmålet og sørget for flertall for samme ordning som i Sverige - rett til å jobbe fra dagen etter at søknaden er levert.

- Det  var en rein språklig misforståelse i den første teksten fra komiteen fordi jeg forberedte kveldens kommunestyremøte hjemmefra i Holtålen. Vi støtter de andre tiltakene om tidligere språkopplæring og andre integreringstiltak, men ikke jobb etter en svensk modell, sier Greni til Dagbladet etter kveldens kommunestyremøte, der hun representerer Felleslista mellom Venstre, KrF og Senterpartiet.

Som 90 000 i Oslo Og asylsøkere, flyktninger og kommuneøkonomi var også tema der i kveld.

- Dette er en ny situasjon i vår kommune med drøyt 2000 innbyggere. Det er kort tid siden de første flyktningene som var klare for bosetting kom hit til kommunen. Og 1. desember kommer det 200 asylsøkere til et midertidig mottak som nå blir opprettet i en tidligere HV-leir. Og det er planer om flere litt seinere.

- I forhold til folketallet tilsvarer det at Oslo hadde fått 90 000 nye asylsøkere og flyktninger over natta. Bare for å ha nevnt at vi ikke motsetter oss å hjelpe til i denne situasjonen, sier kommunepolitiker Greni.

- Må vite hvem de er Stortingspolitiker Greni peker på et «tungt» argument for henne og Senterpartiet:

- Arbeidsgivere vil ikke slippe inn folk i sin bedrift, som de ikke vet hvem er. En stor andel av asylsøkere kommer uten pass eller annen ID som kan verifiseres umiddelbart. Og da er det ikke riktig at de skal kunne gå rett inn i jobb, selv om det er midlertidig, mener stortingsrepresentanten.

Hun mener at betydningen av en slik «svenskemodell» er betydelig overdrevet.

- Det vil bare være aktuelt for et lite fåtall av de som akurat har kommet til landet. Dessuten finnes muligheten allerede i dag for de som har dokumentert hvem de er. Pr. i dag står ikke arbeidsgivere i gå. Først må vi hjelpe de som har fått innvilget asyl og er kommet lenger med språk og integrering. Det er store utfordringer med å skaffe jobb til de som allerede har fått arbeidstillatelse, sier Heidi Greni.

- Bevilg penger og skaff folk Hun er også veldig klar på et annet asyltiltak som Senterpartiet prioriterer langt foran midlertidig arbeidstillatelse.

- Det er helt uhørt med så lang behandlingstid som nå for asylsøkere som har reelle søknader. Der må tiden ned på maks et halvt år i gjennomsnitt, ikke et år eller mer som nå.

- Hvem skal behandle søknadene raskere ?

- Det var en høring på Stortinget for ikke lenge siden der både Politiets utlendingsenhet og Utlendingsdirektoratet sa at det ikke var problemer å finne folk med kompetanse.  Så da er det bare å bevilge penger og skaffe folkene.

 IKKE MIDLERTIDIG ARBEID:  Stortingsrepresentant og kommunepolitiker Heidi Greni. Foto: Senterpartiet.
IKKE MIDLERTIDIG ARBEID: Stortingsrepresentant og kommunepolitiker Heidi Greni. Foto: Senterpartiet. Vis mer