Jobbstress gjør oss feitere

Stress på jobben påvirker vekta vår i gal retning. Veier du for mye, er sjansen stor for at du legger på deg enda mer, mens tynne personer ofte blir enda tynnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stress på arbeidsplassen påvirker vekta hos personer som enten veier for mye eller for lite, fastslår det danske Arbejdsmiljøinstituttet i en ny undersøkelse.

- Dette er en tendens i tida. Stadige omorganiseringer og arbeidsledighet gjør at mange er redde for å miste jobben, og dette gjør oss usikre, sier professor og forskningssjef Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Fire av ti nordmenn har de siste tre åra opplevd en eller flere nedbemanninger på sine arbeidsplasser, ifølge professor Bjørg Aase Sørensen ved Arbeidsforskningsinstituttet.

- Når graden av omstilling og nedbemanning følger hverandre, kan det oppstå sterke reaksjoner. Omstilling utvikler vårt mestringsrepertoar, og noen reagerer negativt med såkalt kjemisk mestring, det vil si at man spiser og drikker for mye for å dempe den psykiske belastningen.

- Et kjempeproblem

1980 danske menn deltok i undersøkelsen, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Health Psychology. Flere andre norske eksperter tror sammenhengen mellom jobbstress og vekt er den samme i Norge.

- Jobbusikkerheten blir stadig større, og det fører med seg stress. Noen tyr til mat i stressede situasjoner, andre lar være å spise. Dette kan utvikle seg til et stort problem, sier ernæringsprofessor Wenche Frølich.

Hun tror dette kanskje i større grad gjelder kvinner. Alvin O. Danielsen, psykolog og ernæringsspesialist ved Universitetet i Bergen, er enig med Frølich.

- For noen kan mat gi en følelse av behag fordi det reduserer stress. Kvinner har en større tendens enn menn til å bruke mat som stimulans.

Forsterker dårlige vaner

Jobbstress påvirker blant annet hormonene våre.

- Noen begynner å spise mer og blir mer passive og stillesittende. Disse har en tendens til å legge på seg. Andre blir mer rastløse og urolige, mister ofte matlysten og kan derfor gå ned i vekt, forklarer Stein Knardahl. Utrygghetsfølelsen kan ifølge Knardahl gi seg utslag i mer bruk av fast-food og usunne mellommåltider.

- Når man hele tida får et overskudd av energi i seg, lagres det som fett i kroppen. Dette gjelder spesielt de stillesittende yrkene, sier Alvin O. Danielsen.

Stress gir bilringer

Håkon Meyer, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo, mener stress i seg selv kan gjøre folk feitere.

- Stress kan påvirke kostholdet, men kroppen kan også reagere hormonelt på stress. Stress øker mengden kortisol i kroppen. Dette skal vi ikke ha for mye av. Da får man lettere fett rundt buken, sier Meyer. Frølich tror kostholdsvanene på arbeidsplassen har mye å si for den enkeltes spisevaner.

- Vi ser at slanke innflyttere som kommer til land der det er større fedmeproblemer, gjerne tar opp de samme spisevanene og blir overvektige.

SPÅR TENDENS: Stein Knardahl.