«Jøde» er blitt skjellsord

Regjeringen legger fram handlingsplan mot religiøs mobbing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Når jøde blir skjellsord i en del ungdomsmiljøer og muslimer blir kalt terrorister, må vi ta det veldig alvorlig. Alle må få lov til å leve med den religionen de har, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Denne uka besøkte hun klasse 9B på Ila skole i Oslo, hvor muslimske, jødiske og kristne går i klasse med hverandre. Likevel er ordet jøde det hyppigst brukte skjellsordet på skolen, ifølge flere av elevene.

- Noen elever på skolen sa «fuck jøde» til ei jente i tiendeklasse etter bombingene over Gaza. Det er veldig urettferdig at noen klandrer henne bare fordi hun er jøde, sier Sagal Ali Yusuf (14), som er elev på skolen.

Mobbet som jødevenn
En annen av jentene i klassen, som ikke ønsker å stå fram med navn, forteller at hun har en bestevenn som er jøde. Da hun fortalte dette til sine muslimske venner, reagerte de med avsky.

- De sa «jøde-bestevenn» til meg og slike ting. Det skjønner jeg ikke for jøder er jo helt vanlige mennesker, sier den 14-årige jenta.

- Hvis vi ikke klarer å få bukt med religiøs mobbing i klasserommene, klarer vi det ikke ute i samfunnet heller, sier Anniken Huitfeldt.

Elevene i 9B tror det hjelper å diskutere aktuelle religiøse spørsmål i religionstimene framfor bare å lære om det som skjedde for flere tusen år siden. Det vil de få mulighet til i større grad når handlingsplanen settes i verk fra 2009 til 2012.

Tilspisset situasjon
Både jødiske og muslimske unge har den siste tiden gitt uttrykk for at situasjonen mellom religiøse grupper er mer tilspisset og at de føler seg mer truet, ifølge Huitfeldt.

Derfor ser regjeringen nå behovet for en handlingsplan. Det hele startet med de voldelige demonstrasjonene i Oslo mot invasjonen av Gazastripen. Etter dette samlet Huitfeldt ungdom fra Det Mosaiske Trossamfunn, Ung Muslim og Islamsk Råd Norge for å spørre dem hvordan Norge skal bli kvitt religiøs mobbing.

I fellesskap kom de fram til en rekke punkter (se faktaboks). Somaya Choukri (16) fra Ung Muslim er en av ungdommene som har hjulpet Huitfeldt.

- Vi muslimer får noen ganger slengt etter oss at vi er terrorister bare fordi vi ser annerledes ut eller har en annen bakgrunn. Selv om jeg går med hijab og ikke drikker alkohol, er jeg norsk. Jeg er født her, sier Choukri.

Den nye handlingsplanen skal fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering. I praksis vil dette si et massivt holdningsskapende arbeid i barnehager, skoler og fritidsmiljøer over hele landet. Utdanningsdirektoratet skal utforme et femårig program for inkluderende lærings- og oppvekstmiljø.

- Rasismen blir verre
Leder for SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, synes det er positivt at regjeringen fokuserer på religiøs mobbing og at Huitfeldt har snakket direkte med ungdommer. Men han tror ikke en slik handlingsplan er nok i seg selv.

- Det kommer handlingsplaner med jevne mellomrom, men denne må følges opp og vi er avhengige av vanlige folks mobilisering. De siste åra har vi sett en økt bruk av direkte rasisme og mer jødehets og hets av muslimer, sier Thorbjørnsen. Han mener forklaringen ikke ligger i manglende religiøs forståelse, men at de fleste som bruker jøde som skjellsord, gjør det som et uttrykk for rasisme.


Handlingsplan mot religiøs mobbing

• Planen barne- og likestillingsdepartementet legger fram i dag heter «Handlingsplan som skal fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering». Den innebærer et massivt holdningsskapende arbeid i barnehager, skoler og fritidsmiljøer over hele landet.
• Handlingsplanen har flere formål. Ett av dem er å få bort religiøs mobbing fra skoler.
• Utdanningsdirektoratet skal utforme et femåring program for inkluderende lærings- og oppvekstmiljø.
• Statsråd Anniken Huitfeldt har pratet med minoritetsungdom som har gitt en rekke tips til hvordan religiøs mobbing kan fås bort fra skolehverdagen.
Kilde: Barne- og likestillingsdepartementet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer