«Jøde» er blitt skjellsord

Regjeringen legger fram handlingsplan mot religiøs mobbing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Når jøde blir skjellsord i en del ungdomsmiljøer og muslimer blir kalt terrorister, må vi ta det veldig alvorlig. Alle må få lov til å leve med den religionen de har, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Denne uka besøkte hun klasse 9B på Ila skole i Oslo, hvor muslimske, jødiske og kristne går i klasse med hverandre. Likevel er ordet jøde det hyppigst brukte skjellsordet på skolen, ifølge flere av elevene.

- Noen elever på skolen sa «fuck jøde» til ei jente i tiendeklasse etter bombingene over Gaza. Det er veldig urettferdig at noen klandrer henne bare fordi hun er jøde, sier Sagal Ali Yusuf (14), som er elev på skolen.

Mobbet som jødevenn En annen av jentene i klassen, som ikke ønsker å stå fram med navn, forteller at hun har en bestevenn som er jøde. Da hun fortalte dette til sine muslimske venner, reagerte de med avsky.

- De sa «jøde-bestevenn» til meg og slike ting. Det skjønner jeg ikke for jøder er jo helt vanlige mennesker, sier den 14-årige jenta.

- Hvis vi ikke klarer å få bukt med religiøs mobbing i klasserommene, klarer vi det ikke ute i samfunnet heller, sier Anniken Huitfeldt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.