Jødehat i vår tid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En ny type antisemittisme er på frammarsj. Den kjennetegnes av en giftig blanding av urgammelt europeisk jødehat og en ny komponent knyttet til konflikten i Midtøsten og ytterliggående muslimske krefter. Den nye antisemittismen utnytter skepsis til økonomisk globalisering og forklarer politiske konflikter som en konspirasjon mellom USA og sionismen. I bunnen ligger forutsetningen for all rasisme og diskriminering: at folkeslag eller grupper har felles negative kjennetegn. Til sammen er dette et heksebrygg det er all grunn til å advare mot.
  • Tallrike rapporter viser at jødehatet er på frammarsj, og at det i særlig grad har fått et oppsving etter terroranslaget 11. september. Det er en utbredt oppfatning at konflikten mellom Vesten og islam er skapt og vedlikeholdes av jøder i og utenfor Israel. Typisk er den tale Malaysias avtroppende statsminister Mahathir bin Mohamad holdt på et toppmøte for islamske ledere for en måned siden. Han hevdet ikke bare at jødene lar andre slåss for seg, men at de også hadde oppfunnet sosialismen, kommunismen, menneskerettighetene og demokratiet for å skaffe seg verdensherredømme.
  • Dessverre bidrar også Israels regjering og deres støttespillere til å fyre opp under bålet. Når berettiget kritikk av Israels voldsbruk og undertrykkelse av det palestinske folket stemples som antisemittisme, blir det trange kår for fri tanke og tale. Slike holdninger undergraver den siste resten av rasjonalitet i en brennhet konflikt fordi den ikke skiller mellom staten Israel og det jødiske folket, mellom individer og grupper.
  • Israel har krav på en eksistens i sikkerhet. Det palestinske folket har krav på selvstendighet og en egen stat. Jøder og muslimer overalt i verden har krav på å leve og behandles som frie og likestilte mennesker. Et slikt program kan bare realiseres når demokratiske og moderate krefter får overtaket i konflikten. Alternativet er antisemittisme, barbari og en fortsettelse av voldsspiralen.