Jødehetser forteller om jødisk far

Ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij mener at jøder er Russlands fiender. Selv har han jødisk far og mener derfor at han vet hva han snakker om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den uforutsigbare ultranasjonalisten mener han som halvt jøde bør vite hva han snakker om når han advarer russerne mot jødene som gjemmer seg i «hvert rom og hvert kjøleskap». Men Zjirinovskij, som fram til han ble voksen bar navnet Eidelsjtein, har ikke alltid vært like snakkesalig om sitt opphav.

- Min mor var russer og min far var advokat. Jeg er en ekte russer, insisterte han da ryktene om hans jødiske bakgrunn gikk på 1990-tallet.

Holocaust-ofre

Da han presenterte sin 500 sider tykke bok tirsdag, kunne han fortelle at onkelen og besteforeldrene ble drept under Holocaust, og at hans egen far flyktet fra sitt hjem i Polen da nazistene kom.

- Alle i min fars familie døde. Det er derfor jeg aldri har snakket om dem, sa han.

Zjirinovskij avviste at han noen gang har vært antisemitt, og skyldte på «misforståelser» i mediene. Han brukte likevel store deler av pressekonferansen til å rase over jøders innflytelse i russisk presse, politikk og finansverden.

Tynt hår og briller

Utdrag fra Zjirinovskijs nye bok er gjengitt i en russisk-jødisk nettavis: «Jødene er den mest degenererte nasjonen. De er korte, tynne og slemme, og de er tynne i håret. De må ha briller, og de er skjeløyde. De skjelver på hendene. De bruker klær i liten størrelse og har mange sykdommer», skriver han.

Han viser til den rettsforfulgte finansfyrsten og politikeren Boris Berezovskij som den «typiske» jøde.

Zjirinovskij mener russerne ennå ikke har innsett trusselen som jødene utgjør, og sier at hans bok vil vekke dem opp av søvnen. Han henvender seg til den jevne russer som «Kjære Ivan», og bruker til og med kjælenavnet «Vanja» i sin retorikk.

«Jeg ønsker å åpne øynene dine, med ett mål for øye. Vi har slått polakkene og vi har slått japanerne. Derfor er du ikke i stand til å se noen fiende i dag, Vanja. Men jeg skal lære deg hvordan du skal gjenkjenne fienden, dette stygge trollet.»

Under en TV-sendt debatt i 1995 kastet Zjirinovskij et glass med appelsinsaft på den jødiske politikeren Boris Nemtsov. Nemtsov var en tid utpekt som Boris Jeltsins arving.

Ikke alene

Klovnaktige Zjirinovskij, som skremte opp Vesten da han sanket millioner av stemmer ved valgene tidlig på 90-tallet, er for lengst avskrevet som en politisk kraft.

Men han er ikke alene om å dyrke antisemittismen i det nye Russland. Mange innflytelsesrike politikere uttaler seg om jødenes «konspirasjoner». For to år siden kom en av toppene i kommunistpartiet med en fordømmelse av «jødesvin som utplyndrer landet».

Vladimir Gusinskij, som ved siden av Berezovskij har vært blant Russlands mektigste innen politikk, finansliv og medieverden på 90-tallet, er også blant jødene som henges ut.

Spyttet på Norge

Han fikk bare 2,72 prosent av stemmene ved presidentvalget i fjor, men hans kronisk halsbrekkende utspill lar seg fortsatt omsette til avisoverskrifter. Han var lenge kjent for sin imperialistiske uttalelse om at russiske soldater bør kunne «vaske sine støvler» i Det indiske hav. - Jeg spytter på Norge! Norge er ikke engang et land, det er bare et underbruk av det sionistiske politbyrå, sa han i 1994.

(NTB)