Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jodel er appen som gjorde at to skoler evakuerte på grunn av trusler

- Ideen er egentlig at appen skal fungere som en anonym oppslagstavle.

 TRUSLER:  Truslene mot to videregående skoler, ble fremsatt på appen Jodel. Foto: privat
TRUSLER: Truslene mot to videregående skoler, ble fremsatt på appen Jodel. Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble både Greveskogen og Porsgrunn videregående skole, stengt og evakuert etter at trusler ble framsatt på appen Jodel.

Appen, som ble lansert i Tyskland i 2014, gjør det mulig å sende ut meldinger anonymt til en stor gruppen mennesker i et bestemt geografisk område.

Ytre seg anonymt - Jodel er som en anonym oppslagstavle. Den krever ingen innlogging og alle kan forholde seg anonymt til de andre brukerne, sier teknonolgiredaktør i Din Side Pål Joakim Olsen.

Han legger at mobbing kommer som en naturlig konsekvens av at man kan ytre seg anonymt.

- Jeg vil tro at de som har laget appen har tilgang på ip-adresser, og politiet kan sikker kreve å få denne informasjonen av dem. Men utover det er det ikke mulig å finne ut hvem det er som skriver hva, sier Olsen til Dagbladet.

Et enkelt nettsamfunn Han tror tanken bak appen er å lage et enkelt nettsamfunn, innenfor et geografisk område.

- Ideen er nok at den skal fungere som en slags anonym oppslagstavle for et universitet for eksempel.

Appen har en aldersgrense på 17 år, men appen krever ingen registrering.

Appen har tidligere blitt omtalt fordi flere elever opplevd å bli mobbet via appet. Dette skjedde blant annet på Sande videregående i Vestfold.

Bistand fra bombegruppa Greveskogen videregående skole i Tønsberg ble i dag stengt på grunn av en trussel framsatt på nettstedet Jodel. Vestfold politidistrikt har i formiddag bedt om bistand fra bombegruppa til Oslo politistasjon for å gjennomsøke bygningene.

Det var tidligere i dag, ikke kjent hvem som står bak, men Greveskogens rektor forteller om flere urovekkende hendelser det siste døgnet.

- Det er en trist situasjon. I løpet av natta kom det inn klare trusler mot skolen på en app som heter Jodel. Politiet har rådet oss til å holde skolen stengt, sier Hans Kristian Voje til Dagbladet.

I en pressemelding sendt ut av Vestfold kommune onsdag kveld står det at elevrådet og skolemiljøutvalget vil komme med enge initiativ i forbindelse med hendelsene og spesielt knyttet til Jodel.

Elevrådet skal møtes torsdag for å diskutere tiltak for å forebygge mobbing i sosiale medier. Og politiet vil understreke alvoret i å framsette trusler eller trakassering via sosiale medier eller applikasjoner.

Også Porsgrunn videregående skole ble evakuert på grunn av en trussel.

Elevene ble først bedt om å holde seg inne, men ble seinere evakuert. Meldingen om trusselen kom til politiet klokka 10.03.

- Klokka 10.00 i dag fikk vi en melding om at skolen hadde mottatt en trussel. Vi bestemte oss da for en planlagt evakuering av elevene, sier politistasjonssjef Annie Sandersen ved Grenland driftsenhet, som er underlagt Telemark politidistrikt.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!