«Jødene er verdens farsott»

Ku Klux Klan-topp etterforskes av svenske myndigheter for rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den tidligere presidentkandidaten og lederen for Ku Klux Klan, amerikaneren David Duke, etterforskes av svenske myndigheter for å ha drevet med jødehets i Sverige.

Etterforskningen av Duke ble opprinnelig henlagt for tre uker siden, ettersom han er amerikanske statsborger. Nå har statsadvokaten i Helsingborg gjenåpnet saken, fordi som han sier det: «Dersom han har begått en forbrytelse, vil det være galt å la ham gå fri.»

- Jeg er sjokkert over at svenske myndigheter etterforsker om jeg brøt noen rasismelover i en tale der jeg bare promoterte lidenskap og kjærlighet til den europeiske arven, sier Duke til nyhetsbyrået AP.

«Jødisk konspirasjon»

Duke skal ha vært i Sverige og holdt taler for skandinaviske nynazister en fire-fem ganger; den siste talen skal ha funnet sted i februar i år. Ifølge Sydsvenska Dagbladet skal Duke ha kommet med jødehets ved alle anledningene.

- Han pleier å innlede talene med å prise den svenske rasen og si at den er truet av jødisk innvandring, sier Pär Brumark. Han har kartlagt uttalelsene til Duke i en tidsperiode på flere år og står bak anmeldelsen.

I materialet som er overlevert til politiet, kommer Duke med utsagn som «jødene er verdens farsott», og at «en jødisk konspirasjon styrer verden».

Ikke ytringsfrihet?

Den antisemittiske taleren tilbakeviser anklagene mot ham, og hevder de utgjør et grunnleggende brudd på ytringsfriheten hans.

- Det var ingenting hatefullt i talen min... Den fordømmer alle former for vold, sier Duke til AP. I talen oppfordret han tilhørerne til å «ta ansvar for sin rase».

- Svenske myndigheter påstår at jeg agiterer mot jøder. Det jeg har gjort, er å eksponere den rasistiske posisjonen til jødiske ekstremister, som støtter apartheidstaten Israel.

Duke risikerer å bli tiltalt for «agitasjon mot et etnisk gruppe», som har en strafferamme på opptil fire år i Sverige. Det er ikke klart hvorvidt svenskene vil kreve ham utlevert dersom ham blir dømt.

- Dersom de velger å tiltale meg og gjøre undertrykkelse av ytringsfriheten i Sverige til en internasjonal sak, så vil jeg returnere for å utfordre tiltalen. Jeg vil ikke rømme av gårde fra den, sier Duke.

Nynazist og folkevalgt

David Duke ble medlem av Ku Klux Klan som 16-åring og steg i gradene helt til toppen. Han er i dag professor i historie ved universitetet i Kiev, og uttalte om sin siste bok, «Den jødiske rasismen», at den sannsynligvis ville bli oppfattet som antisemittiske.

På tross av sin fortid som leder for Ku Klux Klan og erklært nynazist, ble Duke valgt inn til Representantenes hus fra New Orleans i 1989. Han stilte som guvernørkandidat for Louisiana i 1991 og fikk 39 prosent av stemmene. Han stilte også som presidentkandidat i 1992, men gjorde det svært dårlig i primærvalget.

I 2002 erkjente han seg skyldig i å ha svindlet tilhengerne sine og i skattesvindel. Han ble dømt til et år i fengsel, men nektet etterpå for å ha gjort noe galt.

NYNAZIST: David Duke risikerer å bli tiltalt for jødehets i Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer