SOLOPPGANG: Tusenvis samlet seg ved klagemuren, jødenes helligste sted, for å delta i velsignelsen av sola, eller Birchat HaChamah-bønnen som den heter. Dette skjer bare hvert 28. år. Foto: REUTERS/Darren Whiteside/SCANPIX
SOLOPPGANG: Tusenvis samlet seg ved klagemuren, jødenes helligste sted, for å delta i velsignelsen av sola, eller Birchat HaChamah-bønnen som den heter. Dette skjer bare hvert 28. år. Foto: REUTERS/Darren Whiteside/SCANPIXVis mer

Jøder deltok i sjelden bønn

Sol-ritualet utføres bare hvert 28. år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jøder verden over deltok onsdag i et sjeldent ritual da de markerte at Gud skapte solen. Ritualet utføres bare hvert 28. år.

I Jerusalem samlet rundt 50.000 jøder seg ved Klagemuren i gamlebyen, jødedommens helligste sted.

Andre la heller i vei mot det gamle jødiske ørkenfortet Masada eller utførte den rituelle bønnen i veikanten i Tel Aviv.

- Gud skapte jorden på sju dager. På den fjerde dagen plasserte han solen i bane og hvert 28. år returnerer den til det stedet den sto da Gud skapte jorden, sier Yona Vogel, som var blant de mange som valfartet til Klagemuren.

Tilber Gud, ikke solen

Ritualet - Birkat Hachamah på hebraisk - blir markert med utendørsbønn og dans.

I år falt bønnen på dagen før den jødiske påskehøytiden da utvandringen fra Egypt markeres.

Foto: REUTERS/Darren Whiteside/SCANPIX
Foto: REUTERS/Darren Whiteside/SCANPIX Vis mer

Jødene er imidlertid klare på at det ikke er solen de tilber, men Gud.

- Det er som om gud har skapt verden på nytt, mener Yona Vogel.

Mislykket feiring

Tidligere markeringer har ikke alltid gått knirkefritt for seg. I 1897 ledet en rabbiner i New York hundrevis av jøder til Central Park for å gjennomføre bønnen der. Rabbineren hadde imidlertid ikke søkt om tillatelse til å avholde feieringen og endte opp med å bli arrestert.

«Forsøket på å forklare den irsk-amerikansk politimannen om den astronomiske situasjonen og Talmud-tradisjoner var mislykket», konstaterte The New York Times den gang, og la til at den stakkars rabbineren ble tatt i nakken og slept til nærmeste politistasjon.

(NTB)


Foto: REUTERS/Darren Whiteside/SCANPIX
Foto: REUTERS/Darren Whiteside/SCANPIX Vis mer