BEKYMRET: Abraham Foxman (til venstre), her fotografert sammen med Christoph Meili, er bekymret for den økende antisemittismen. Foto: Andy Mueller/REUTERS/Scanpix
BEKYMRET: Abraham Foxman (til venstre), her fotografert sammen med Christoph Meili, er bekymret for den økende antisemittismen. Foto: Andy Mueller/REUTERS/ScanpixVis mer

Jøder får skylden for finanskrisen

Økende antisemittisme i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare Israels krigføring på Gazastripen som fører til økende antisemittisme. Jødene får også i økende grad skylden for finanskrisen.


På en internasjonal konferanse om antisemittisme i London tirsdag der også 125 folkevalgte fra 40 land deltok, pekte flere av deltakerne på at fysiske og verbale angrep på jøder har økt markant etter nyttår.

- I løpet av de siste seks ukene har vi sett en eksplosjon i antisemittisk aktivitet. Jeg vil kalle det en epidemi. Jøder får skylden for både Gaza-krigen og den økonomiske krisen, sier Abraham Foxman, direktør i den amerikanske organisasjonen Anti-Defamation League.

Foxman hevder at man ikke har sett så mange angrep på jøder, jødiske institusjoner og synagoger siden andre verdenskrig.


Seiglivede stereotyper

I en undersøkelse utført av Anti-Defamation League og offentliggjort i forrige uke kommer det fram at stereotyper om jødisk makt i næringslivet fortsatt står sterkt i Europa.

31 prosent av de spurte i Østerrike, Frankrike, Ungarn, Polen, Tyskland, Spania og Storbritannia gir jøder i finanssektoren skylden for den økonomiske krisen.

Mark Balloch-Brown i det britiske utenriksdepartementet sier at antisemittiske angrep også har hatt en bratt økning i Storbritannia.

250 angrep ble registrert i de fire ukene etter at Gaza-offensiven begynte. I hele fjor ble det registrert i alt 540 angrep.


- Nådd nye høyder

I Frankrike melder landets største jødiske organisasjon CRIF om flere enn 100 angrep i løpet av januar. De to siste årene har antall angrep ligget på mellom 20 og 25 i måneden.

I Venezuela angrep bevæpnede menn Tiferet-synagogen i januar, mens det jødiske samfunnet i Tyrkia hevder at antisemittiske strømninger kom til overflaten i de mange demonstrasjonene mot Israels angrep på Gazastripen.

David Harris, leder av den jødiske lobbygruppen American Jewish Committee, mener at det var enighet på konferansen om antisemittismen har nådd nye høyder, særlig i Europa.

(NTB)