Jøder krever malerier fra Louvre

PARIS (NTB-AFP): En fransk-jødisk familie har bedt Louvre-museet gi dem tilbake fem verdifulle malerier, som de hevder ble tatt fra familien under andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arvingene henvendte seg til museet i mai i fjor etter en utstilling av stjålne kunstverk som allierte land beslaga fra nazistene, skriver avisen Le Monde. Mange malerier ble overlatt til offentlige museer i påvente av de egentlige eierne skal bli oppsport.

Familien som har bedt om å få tilbake de aktuelle maleriene er etterkommere av en italiensk tjenestemann som døde i Paris i april 1940. Hans to barn ble tvunget til å flykte for den tyske invasjonen.

De fem maleriene ble solgt av franske myndigheter året etter sammen med 145 andre kunstverk og møbler for 4,5 millioner franc, for å dekke en langt mindre gjeld som familiefaren hadde. Familiens advokat vil ha salget kjent ulovlig, fordi okkupasjonen hindret slektningene i å være tilstede. Franske myndigheter tok seg til rette, mener advokat Carinne Hershkovitch.

Direktøren for de franske nasjonalmuseene har sagt at det i prinsippet ikke er noe i veien for å levere tilbake maleriene, dersom påståtte eiere kan bevise at maleriene tilhører dem.

Av 61 257 kunstverk som ble brakt tilbake til Frankrike fra Tyskland, er 45 441 gitt tilbake til eierne. Over 2000 er plassert i museer, som det siste året er kommet under sterk kritikk for å ikke gjøre nok for å finne eierne.

(NTB)