<strong>- FULLSTENDIG UAKSEPTABELT:</strong> Forstander i det mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender, reagerer med sinne på at fremstående medlemmer av SOS Rasisme politietterforskes for å stjele Israel-flagg under demonstrasjonen i Trondheim i mai. Foto Knut Falch / SCANPIX
- FULLSTENDIG UAKSEPTABELT: Forstander i det mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender, reagerer med sinne på at fremstående medlemmer av SOS Rasisme politietterforskes for å stjele Israel-flagg under demonstrasjonen i Trondheim i mai. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Jøder snur SOS Rasisme ryggen

Forstander Anne Sender i Det Mosaiske trossamfunn mener stjeling av Israel-flagg og trakassering er uakseptabelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en årrekke stod jøder fra Det Mosaiske trossamfunn skulder til skulder med SOS Rasisme under markeringer av jødeforfølgelsene under annen verdenskrig. Nå er det slutt.

- Vi avsluttet samarbeidet vårt med SOS Rasisme i forkant av Krystallnatta-markeringen i fjor høst. Det skyldes blant annet forholdene pressen har avdekket om organisasjonen det siste året, sier forstander Anne Sender i Det Mosaiske trossamfunn, og sikter en rekke avsløringer av medlemstriksing og økonomisk rot.

Les alt om SOS Rasisme

- Uakseptabelt I går skrev Dagbladet at nestleder i SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo (28), er under politietterforskning etter at et israelsk flagg ble stjålet på en fredelig markering til støtte for Israel i Trondheim. Det samme er en kvinne i 20-årene med verv på nasjonalt nivå i organisasjonen. En fotograf fanget øyeblikket fra en cafe tvers over gata, der hun løper vekk fra området med flagget i armene.

En mann mener seg også holdt fysisk tilbake av personer i følget til de to da han ville få tilbake flagget.

- Dette er fullstendig uakseptabelt. Jeg kjenner ikke til at noen jødiske miljøer i Norge samarbeider med SOS Rasisme lengre. I Oslo kommer vi absolutt ikke til å sette i gang noe samarbeid med dem i framtida heller, sier Sender.


«Sionistisk terrorhelvete»
Fuglemsmo skal ha uttalt at han opplevde Israel-vennenes markering som «provoserende» og mener palestinernes situasjon i Israel for et «sionistisk terrorhelvete» og kritiserer MIFF sitt arbeid.

- Anstendige mennesker føler ingen medynk med en propagandaorganisasjon, sier Fuglemsmo til Dagbladet, uten å ville svare på om flaggstjelingen var planlagt.

<strong>FORSVINNER MED FLAGGET:</strong> Her løper en kvinne avgårde med Israel-flagget til Med Israel (Miff) for fred i Trondheim sentrum. Foto: Roy-Cato Myrvang
FORSVINNER MED FLAGGET: Her løper en kvinne avgårde med Israel-flagget til Med Israel (Miff) for fred i Trondheim sentrum. Foto: Roy-Cato Myrvang Vis mer

RKU har sammen med moderpartiet Tjen Folket kuppet SOS Rasisme og drifter samt rekrutterer nye medlemer i organisasjonen.

Høyreekstreme
Sender sammenlikner RKU, Tjen Folket og Fugelemsmos syn på staten Israel med høyreekstremes holdninger.

- Høyreekstreme og disse folkene forenes i et felles hat mot Israel, sier Sender.

Faller på sin egen urimelighet Fuglemsmo synes dette er urimelig.

- RKU står gjerne skulder ved skulder med alle norske jøder i kampen mot nazister og jødehat, men sionismen er i praksis også en form for rasisme. Den sionistiske staten Israel er mye mer til skade enn til gagn for verdens jøder og derfor er også mange jøder mot denne terrorstaten. Å sette likhetstegn mellom antisemittisme og oss som er mot sionismen, faller på sin egen urimelighet. Se bare på de ortodokse jødene som mener staten Israel er en styggedom mot Gud og brenner okkupasjonsflagget i sine demonstrasjoner, sier han, og legger til: 

<strong>HOLDT IGJEN:</strong> Styremedlem Geir Knutsen i Trondheim MIFF mener han blir holdt igjen av flere unge menn på dette og det påfølgende bildet, da han skulle hente tilbake flagget som ble stjålet på standen 19. februar. Foto: Roy-Cato Myrvang
HOLDT IGJEN: Styremedlem Geir Knutsen i Trondheim MIFF mener han blir holdt igjen av flere unge menn på dette og det påfølgende bildet, da han skulle hente tilbake flagget som ble stjålet på standen 19. februar. Foto: Roy-Cato Myrvang Vis mer

- RKU vil peke på at Israels nærmeste allierte i Norge og Europa nettopp er høyreekstreme partier, som Frp og Demokratene her til lands, og blant annet Sverigedemokratene, Østerrikes Frihetsparti og belgiske Vlaams Belang i utlandet. Europeiske fascister og høyreekstreme forenes i dag med den israelske sionismen i sin hets mot muslimer. 

Sammenlikner med høyreekstreme Flere medlemmer av Revolusjonær kommunistisk Ungdom (RKU), der Fuglemsmo er leder, var tilstede under aksjonen. Gruppen har sammen med moderpartiet Tjen Folket kuppet SOS Rasisme og drifter samt rekrutterer nye medlemmer i organisasjonen.

SOS Rasisme hevder å ha rundt 40 000 medlemmer  og nesten 300 lokallag Norge rundt, men staten krever tilbake 3,5 millioner for omfattende triksing med medlemstall og et søksmål om 9,7 millioner kroner skal for retten i mars.

<strong>TILSTEDE:</strong> RKU-leder og nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo (til venstre i brun jakke) var også tilstede under demonstrasjoen. Foto: Roy-Cato Myrvang
TILSTEDE: RKU-leder og nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo (til venstre i brun jakke) var også tilstede under demonstrasjoen. Foto: Roy-Cato Myrvang Vis mer

KRYSTALLNATTA:

Natt til 10. november 1938 ble rundt 200 jøder ble slått i hjel, 267 synagoger brent ned og over 7 500 butikker vandalisert i Tyskland og Østerrike.

26 000 jøder ble ført til konsentrasjonsleirer i løpet av nattetimene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer