Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jødeutryddelsen ikke Hitlers idé

Hevdet at Jerusalems mufti ga Hitler ideen om Holocaust.

KRITISERES: Netanyahu mottok ikke bare kritikk fra sine motstandere, men også støttespillerne, da han i dag hevdet at Jerusalems mufti hadde satt Hitler på tanken om å utrydde jødene. Her er han fotografert i forbindelse med en pressekonferanse med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, 20. oktober 2015. Han er i Israel for å forsøke å mane til ro mellom israelsk og palestinsk side i konflikten som de siste ukene har blusset opp. Foto: AP Photo / Sebastian Scheiner
KRITISERES: Netanyahu mottok ikke bare kritikk fra sine motstandere, men også støttespillerne, da han i dag hevdet at Jerusalems mufti hadde satt Hitler på tanken om å utrydde jødene. Her er han fotografert i forbindelse med en pressekonferanse med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, 20. oktober 2015. Han er i Israel for å forsøke å mane til ro mellom israelsk og palestinsk side i konflikten som de siste ukene har blusset opp. Foto: AP Photo / Sebastian Scheiner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter kraftig motbør fra regjeringsfeller, historikere og palestinere for påstanden om at Jerusalems mufti ga Hitler ideen om å utrydde jødene.

Den israelske statsministeren, som er sønn av en eminent historiker, ble raskt irettesatt av israelske politikere og holocausteksperter som anklager ham for historieforfalskning.

Netanyahus kontroversielle uttalelser kom rett før statsministeren satte seg på flyet til Tyskland. I en tale til sionistkongressen i Jerusalem onsdag kveld refererte Netanyahu til den daværende lederen for Jerusalems muslimer, Haj Amin al-Husseinis mye omtalte besøk hos Adolf Hitler i Berlin i 1941.

«Brenn dem» Netanyahu hevder det møtet bidro til nazilederens beslutning om å prøve å tilintetgjøre det jødiske folk. Ikke bare tilskyndet muftien en rekke angrep fra muslimer mot jøder i Palestina på 1920-tallet, ifølge statsministeren plantet palestineren selve ideen om holocaust i Adolf Hitlers hode.

- Hitler ville ikke utrydde jødene på den tiden, han ville utvise jødene, sier Netanyahu og hevder Husseini så innvendte at utvisning bare vil føre alle jødene til Palestina.

- «Så hva skal jeg gjøre med dem», spurte Hitler muftien, som svarte «Brenn dem», hevdet Netanyahu.

«Frikjenner Hitler» Uttalelsene skapte storm på sosiale medier, og lederen for den israelske opposisjonen, Isaac Herzog, påpeker via Facebook at «selv en historikers sønn må være presis når det dreier seg om historie».

Også palestinske ledere er nådeløs i kritikken mot Netanyahu, som i tirsdagens tale prøvde å knytte dagens strid om al-Aqsa-moskeen og Tempelhøyden i Jerusalem, til historiske hendelser.

- Det er en trist dag når lederen for en israelsk regjering hater naboen sin så mye at han er villig til å frikjenne historiens verste krigsforbryter, Adolf Hitler, for drapet på seks millioner jøder gjennom holocaust. Netanyahu burde la være å utnytte denne menneskelige tragedien til egen politisk vinning, sier Saeb Erekat, generalsekretær i PLO og palestinernes sjefforhandler med Israel.

Antijødisk Det er uklart hvilke kilder Netanyahus påstand hviler på. Sjefhistoriker ved det statlige israelske holocaustsenteret Yad Vashem påpeker at selv om muftien støttet Hitlers plan, er Netanyahus uttalelser uriktige.

- Selv om han hadde svært ekstreme antijødiske holdninger, så var det ikke muftien som ga Hitler ideen om å utrydde jødene, sier Dina Porat. Sjefhistorikeren påpeker at Hitler allerede i 1939 snakket om «å utrydde den jødiske rase».

Selv Netanyahus forsvarsminister og nære allierte Moshe Yaalon sier sjefen tar feil.

- Det var definitivt ikke Husseini som fant opp den endelige løsningen. Det var Hitlers egen ondskapsfulle idé, sier han til israelsk militærradio.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!