Jødisk floke

Man må være forsiktig med hvordan man bruker ordet jøde. Det har også jeg erfart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KÅRE WILLOCH har vært i hardt vær de siste dagene etter at han i et NRK-intervju sa at det ikke så lyst ut for amerikansk midtøstenpolitikk fordi Barack Obama hadde valgt en jøde til stabssjef i Det hvite hus. Kulturkommentator Mona Levin gikk så langt som å kalle Willoch antisemitt og rasist.

Jeg har selv fått merke at ordet jøde kan være følelsesladet. Rett etter at den første palestinske intifadaen startet i desember 1987, tok en jødisk nybygger saken i sine egne hender og skjøt ned en palestiner på åpen gate i byen Ramallah på Vestbredden. «Jødisk gatejustis» var tittelen på nyhetssaken jeg skrev i Dagbladet om denne hendelsen. Den overskriften skulle jeg åpenbart ikke valgt.

I DEN KRISTNE DAGSAVISA Vårt Land – som den gang var langt mer proisraelsk enn i dag – gikk forstanderen i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Kai Feinberg, ut mot Dagbladet og meg. Dette var antisemittisme, punktum. Under en mottakelse i den israelske ambassaden i Oslo noen uker seinere fortalte Feinberg hvorfor han hadde reagert så kraftig. Når order jøde koples med et negativt ladet ord, fungerer dette antisemittisk. Hadde jeg brukt tittelen «Israelsk gatejustis» hadde det vært helt ok. Mitt motargument om at dette var en nybygger som bodde på den okkuperte Vestbredden og ikke innenfor staten Israels grenser, falt for døve ører. Jeg måtte være forsiktig med hvordan jeg uttrykte meg, sa Feinberg.

OG HER ER VI ved sakens kjerne. Av en eller annen grunn må man ta helt andre hensyn når man bruker ordet jøde enn når man snakker om andre folkeslag eller trosretninger. Her skal det ikke mye til før man trår over grensa og blir puttet i bås.

Hva hvis Obama hadde utnevnt en muslim som stabssjef i Det hvite hus og Kåre Willoch hadde sagt at det kunne få negative konsekvenser for USAs Midtøsten-politikk? Hadde noen i Norge skreket opp og sagt at Willoch var rasist av den grunn? Neppe. Men jeg tror nok mange jøder, både i USA og andre land, ville kritisert utnevnelsen og fryktet for at USA ville svikte Israel.

Antisemittisme er som all annen rasisme forkastelig. Jødehetsen som kom til uttrykk i forbindelse med demonstrasjonene mot Gaza-krigen i forrige uke, er både bekymringsfull og totalt uakseptabel. Det er også fullt ut forståelig at norske jøder reagerer og blir redde. Men det er forskjell på reaksjon og overreaksjon.

INGEN KONFLIKT I VERDEN er så basert på følelser som den i Midtøsten. Ofte ser man ikke politikken for bare retorikk. Spesielt følsomt blir det når man kritiserer Israel. Det skal ikke mye til før beskyldningene om antisemittisme hagler fra deler av den proisraelske leiren. Dette forgifter diskusjonen og gjør en normal kommunikasjon nesten umulig.

– Dette er grove herskerteknikker av verste slag fra Israels støttespillere. Fordi de mangler argumenter, stempler de dem de oppfatter som motstandere som antisemitter og jødehatere. Det de oppnår, er å skremme folk fra en offentlig debatt, sier Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo. Hun har selv vært utsatt for trusler og sjikane fra ihuga Israel-venner i mange år. Og det er hun ikke alene om.

Det er ikke bare jøder i Norge som mottar drapstrusler.

PS.  Jeg håper ikke ordet floke er negativt ladet.