Jødisk leder drept

Den høyreekstreme jødiske lederen Binyamin Zeev Kahane og hans kone Talia ble i natt skutt og drept i sin egen bil på den israelsk-okkuperte Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av parets fem barn ble lettere skadd da ukjente åpnet ild med automatvåpen mot bilen de kjørte, utenfor den jødiske bosettingen Ofra.

Binyamin Zeev Kahane bodde i den jødiske bosettingen Kfar Tapouakh utenfor Nablus, og var angivelig på vei til Jerusalem da bilen ble angrepet.

Kahane ledet den forbudte, rasistiske organisasjonen Kahane Chai (Kahane lever), oppkalt etter sin far, den ytterliggående amerikanske rabbineren Meir Kahane, som selv falt for en attentatmanns kuler i New York i 1990.

Oppvigler-dømt

Binyamin Zeev Kahane ble dømt for oppvigleri av en israelsk domstol i 1992, etter blant annet å ha delt ut løpesedler der han oppfordret til å sprenge hele den arabisk-befolkede byen Umm al-Fahm i det nordlige Israel i lufta.

Kahane og hans tilhengere anket dommen, og i 1998 fikk de medhold av israelsk høyesterett som mente oppfordringen til å sprenge Umm al-Fahm var for «barnslig» til å kunne tas på alvor.

Frifinnelsen vakte sterke reaksjoner i Israel, der landets myndigheter og sikkerhetstjenester fortsatt sidestiller Kahanes organisasjon med palestinske grupper som Hamas og Fatah.

Terror-aksjoner

Kahane Chai krever at alle palestinere skal forvises fra områdene Israel okkuperte i 1967, og har selv opp gjennom årene stått bak en rekke angrep og terroraksjoner mot palestinske mål.

Blant Kahanes tilhengere var Baruch Goldstein, som i februar 1994 skjøt ned og drepte 30 palestinere under muslimenes fredagsbønn i Hebron.

Yigal Amir, mannen som drepte Israels statsminister Yitzhak Rabin under et fredsmøte i Tel Aviv året etter, tilhørte også kretsen rundt far og sønn Kahane.

- Rettferdig kamp

Senest i forrige måned, under en tiårsmarkering for drapet på faren, oppfordret Binyamin Zeev Kahane jødene «til å ta skjebnen i egne hender».

Israels statsminister Ehud Barak lovet søndag morgen å gjøre alt for å finne Kahanes drapsmenn.

- Jeg er sikker på at våre styrker vil gjøre det nødvendige. De bekjemper terrorister. Vi opprettholder motstandsånden i vår rettferdige kamp, og ingen skal få oss til å gi etter, sa Barak.

(NTB)

DREPT: Israelske politimenn undersøker bilen der Binyamin Kahane og hans kone Talia satt i da de ble drept. Foto:: SCANPIX/AP
DØTRENE SÅRET: Binyamin Kahane og hans kone Talia ble begge drept. Fire av deres fem barn, fra to måneder til ti år gamle, ble skadd. Foto: SCANPIX/AP