Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jødiske amerikanere skuffet over Obama

Flere innflytelsesrike jødiske amerikanere vurdere å kutte sin støtte til Barack Obama etter hans uttalelser om Israels grenser.

SKUFFET: Mortimer Zuckerman. Foto: AP Photo/Mark Lennihan
SKUFFET: Mortimer Zuckerman. Foto: AP Photo/Mark Lennihan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale for noen dager siden sa presidenten at Israels grenser fra 1967 må danne utgangspunktet for forhandlingene om grensene mellom Israel og en framtidig palestinsk stat.

Utspillet fikk den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu til å reagere kraftig. Nå sier også flere innflytelsesrike amerikanske jøder at de er skuffet og mindre lystne på å støtte Obama når han forsøker å bli gjenvalgt som president neste år.

Fordømmer presidenten - Han kommer til å få mindre politisk støtte og færre aktivister til valgkampen sin. Jeg er sikker på at det vil påvirke den økonomiske støtten og, sier eiendomsutvikler og milliardær Mortimer Zuckerman.

New Yorks tidligere ordfører Ed Koch uttrykker seg i enda kraftigere ordelag.

- Obama har i praksis forsøkt å svekke Israels forhandlingsposisjon, og jeg fordømmer ham for det, sier Koch.

- Fortsatt støtte Det demokratiske partiet, som Obama tilhører, har vært i kontakt med en lang rekke jødiske amerikanere i etterkant av talen for å få et inntrykk av hvordan de har reagert. Representanter fra partiet sier de ikke har inntrykk av at en stor andel av denne gruppen nå har vendt seg mot presidenten.

- Det jeg ser, er dypfølt og robust støtte - også økonomisk støtte - fra det jødiske samfunnet, sier Kirk Rudy, som jobber med å samle inn penger for Demokratene.

En talsmann for Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa lørdag at uenighetene mellom ham og Obama ikke er like store som folk kan ha fått inntrykk av. Det dreier seg om uenigheter mellom venner, understreket talsmannen.

Vil avlyse Obama-tale Selv om det er delte meninger blant de jødiske amerikanerne, så innrømmer Kirk Rudy at han har fått noen sinte e-poster fra folk som har reagert negativt på Obamas tale.

Ed Koch, som støttet Obama i valgkampen i 2008, sier det ikke er sikkert at han vil gjøre det til neste år. Og Morton Klein, lederen av Zionist Organization of America, har bedt den mektige pro-israelske lobbygruppen AIPAC om å avlyse sitt arrangement søndag hvor president Barack Obama skal holde tale.

Både amerikanske jøder og evangeliske kristne er tradisjonelt opptatt av å støtte Israel. Begge gruppene er med på å prege USAs Midtøsten-politikk.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media