Jødiske dansere steinet i Hannover

«Juden raus!» runget i den tyske byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Reaksjonene er sterke etter at en jødisk dansetrupp i helga ble steinet under en opptreden i den tyske byen Hannover. Jødiske organisasjoner frykter hendelsen bare er starten på en antisemittisk voldsbølge, mens tyske politikere varsler nulltoleranse for slike angrep, melder Norddeutscher Rundfunk (NDR).

Festival Det var i helga dansetruppen Chaverim (hebr. «Venner») skulle opptre under en gatefestival i den innvandrerrike bydelen Sahlkamp. Opptredenen var ikke engang begynt før det begynte å hagle steiner mot danserne - ifølge Welt Online ledsaget av «Juden raus!» (ty. «Ut med jødene!»)-rop.

En av de kvinnelige danserne ble truffet i beinet og fikk lettere skader, og opptredenen ble avlyst. Så langt mener politiet at seks unge i alderen 11 til 19 år, med bakgrunn fra ulike land i den muslimske verden, sto bak steinkastingen.

Delstaten Niedersachsens innenriksminister Uwe Schünemann erkjenner problemer med antisemittisme i den muslimske befolkningen, og lover at hendelsen vil bli gransket nøye - men advarer:

- Muslimer må ikke bli satt kollektivt under mistanke for antisemittiske holdninger.

Niedersachsens tyrkisk-tyske integrasjonsminister Aygül Özkan tok straks sterkt avstand fra episoden og uttalte at hun er «dypt rystet» over angrepet.

Gaza-forbindelse? Angrepet settes i klar sammenheng med uroen i Midtøsten.

- I noen år har det vært slik at når noe skjer i Midtøsten, fører det gjerne til voldelige angrep på jøder i Tyskland, sier Juliane Wentzel, medlem av den tyske Forbundsdagens antisemittismeutvalg, til Welt Online. Hun utelukker ikke at Hannover-episoden var foranlediget av den israelske bordingen av Free Gaza-konvoien i forrige måned.

Tyskland opplever fra tid til annen angrep mot jøder fra det høyreekstreme miljøet - men helgas angrep skal være det første der noen er blitt steinet.