FÅR REFS: Jødiske ledere går hardt ut mot Donald Trump i kjølvannet av syanagogemassakren i Pittsburgh. Foto: REUTERS / Al Drago / NTB scanpix
FÅR REFS: Jødiske ledere går hardt ut mot Donald Trump i kjølvannet av syanagogemassakren i Pittsburgh. Foto: REUTERS / Al Drago / NTB scanpixVis mer

Skytinga i Pittsburgh

Jødiske ledere i Pittsburgh etter massakren: - President Trump, du er ikke velkommen her

11 jødiske ledere har skrevet under på et åpent brev til presidenten, der de ber ham holde seg unna.

Elleve mennesker ble drept da Robert Bowers (46) stormet inn i en synagoge i Pittsburgh med fire skytevåpen like før klokka 10 søndag.

Mannen som er utpekt som gjerningsmann skal like før han gikk inn i synagogen og åpnet ild ha publisert et antisemittisk innlegg på det sosiale mediet Gab, hvor han skrev at han «ikke kan sitte stille og se mitt folk bli slaktet. Til helvete med hva dere mener, 'I'm going in' (jeg rykker inn)».

Antisemittiske meldinger

I samme innlegg skal Bowers ha skrevet om HIAS, en jødisk-amerikansk organisasjon som bistår flyktninger, at organisasjonen «liker å hente inntrengere som dreper vårt folk».

En anonym politikilde sier til CNN at dette og andre antisemittiske innlegg Bowers har publisert på sosiale medier nå undersøkes av etterforskere.

Da det myndighetene mener var Bowers gikk inn i synagogen, skal han ha ropt «alle jøder må dø» før han åpnet ild, ifølge politiet.

President Donald Trump har fordømt angrepet på det aller sterkeste.

«Dette ondskapsfulle antisemittiske angrepet er et overfall på menneskeheten. Vi må alle jobbe samme for å drive ut den antisemittiske giften fra vår verden. Vi må stå sammen for å overvinne hatet», skrev Trump på Twitter lørdag.

Trump har også bekreftet at han har planer om å dra til Pittsburgh selv i kjølvannet av massakren, men langt fra alle ønsker at han skal komme.

Jødiske ledere refser Trump

I et åpent brev fra jødiske ledere i Pittsburgh, publisert på nettsida til den progressive jødiske organisasjonen Bend the Arc, gjøres det klart at presidenten ikke er velkommen.

«Det siste året har dine ord og din politikk gjort den voksende «hvit nasjonalist»-bevegelsen modigere. Du kalte selv drapene ondskap, men gårsdagens vold er den direkte kulminasjonen av din innflytelse», heter det i brevet.

«President Trump, du er ikke velkommen i Pittsburgh for du tar fullstendig avstand fra hvite nasjonalister».

Man trenger ikke å ha fulgt spesielt godt med for å skjønne at de jødiske lederne har opptøyene i Charlottesville i fjor høst i bakhodet når de angriper presidenten.

Opptøyene i Charlottesville

Der endte som kjent en nazimarsj opp med at en bil kjørte inn i en gruppe motdemonstranter. Heather Heyer (32) ble drept da James Alex Fields (21) kjørte en bil inn i folkemengden.

Etter hendelsen fikk Trump massiv kritikk fordi han ikke fordømte høyreekstreme i klare ordelag. I stedet hevdet han at det var «veldig fine folk» på begge sider, og la skylda på «begge sider» for volden.

Et par dager etter hendelsen, og etter å ha fått massiv kritikk, holdt Trump en kort tale der han sa at «rasisme er ren ondskap».

- De som sto bak bråket er kriminelle og kjeltringer, inkludert Ku Klux Klan, nynazister, hvite nasjonalister og andre hatgrupper som går mot alt det vi holder kjært som amerikanere, sa Trump da.

«Ikke velkommen i Pittsburgh»

Men de jødiske lederne har ikke bare sin egen gruppering i tankene når de sier at presidenten ikke er velkommen i Pittsburgh. De peker også på at presidenten «bevisst har undergravd sikkerheten til fargede, muslimer LHBT-personer og personer med nedsatt funksjonsevne».

De peker også på gjerningsmannens krasse angrep på HIAS.

«Drapsmannens siste offentlige uttalelse handlet om det gode arbeidet til den jødiske flyktningorganisasjonen HIAS, mot slutten av ei uke der du har spredt løgner og sådd frykt om migrantfamilier fra Sentral-Amerika. Han drepte jøder for å undergrave innsatsen til alle de som føler de har noe til felles med innvandrere og flyktninger», skriver de i brevet.

«Toraen lærer oss at alle mennesker er skapt b'tzelem Elohim, i Guds bilde. Dette gjelder alle».

De avslutter brevet med å erkjenne at de ikke snakke for alle i Pittsburgh, og heller ikke alle jøder i Pittsburgh, men:

«Vi vet at vi snakker for en mangfoldig og forent grupper når vi sier: President Trump, du er ikke velkommen i Pittsburgh før du forplikter deg til en medfølende, demokratisk politikk som anerkjenner alle menneskers verdighet».

Sanders angriper Washington Post

Donald Trump selv har ikke kommentert brevet fra de jødiske lederne, og det har heller ingen andre i Det hvite hus. Men da en New York Times journalist Eric Lipton skrev på Twitter, til et bilde av forsiden av Washington Post, at avisa «peker på Trump i begge de to angrepene denne uka», reagerte pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Sanders.

«Finnes det noen tragedier Washington Post ikke vil utnytte til å angripe president Donald Trump? Den ondskapsfulle antisemittiske handlingen i Pittsburgh ble utført av en feiging som hatet president Trump fordi han er en svoren forsvarer av det jødiske samfunnet og staten Israel», skriver Sanders på Twitter.

Under en minnesamling i Pittsburgh søndag, sa Jeffrey Myers, rabbineren som ledet navneseremonien inne i synagogen Tree of Life i minuttene før gjerningsmannen stormet inn og åpnet ild, ba politiske ledere, også dem «som er i rommet», om hjelp til å få en slutt på hatprat.

- Mine ord er ikke ment politisk. Min mor lærte meg at hvis du ikke har noe fint å si, ikke si det, sa Myers, mens tilhørerne ropte «stem», ifølge Ilawarra Mercury.

Det er grunn til å tro at de hadde det kommende mellomvalget i USA i tankene.