Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jødiske nynazister dømt i Israel

Landet sjokkert etter synagogeskjending og vold.

SAMLET: Medlemmer av Petah Tikva-gjengen, fotografert hjemme hos et av medlemmene under en av sine mange samlinger. Foto: PRIVAT/REUTERS/SCANPIX
SAMLET: Medlemmer av Petah Tikva-gjengen, fotografert hjemme hos et av medlemmene under en av sine mange samlinger. Foto: PRIVAT/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åtte unge gutter og menn i alderen 16 til 19 år er blitt dømt til strenge fengselsstraffer etter angrep mot ortodokse jøder, homofile, narkomane og gjestearbeidere - samt skjending av en synagoge. Lederen for gruppa fikk sju års fengsel, skriver BBC News.

Alle de dømte tenåringene, kjent som Petah Tikva-gjengen, er jødiske borgere av Israel, skriver Jerusalem Post.

Landet ble som kjent opprettet som et jødisk nasjonalt hjem i Palestina etter nazistenes holocaust under annen verdenskrig, og offentligheten er nå i en sjokkliknende tilstand etter at gruppas virksomhet ble kjent etter pågripelsen i fjor.

En av de tiltaltes opprinnelig ukrainske bestemor unnslapp holocaust som seksåring ved å gjemme seg under døde mennesker under den tyske okkupasjonen, ifølge Reuters.

Avskrekking
Dommer Tsvi Gurfinkel ønsket å statuere et sterkt eksempel ved de strenge dommene, og håper straffene vil virke avskrekkende på andre som måtte finne på noe slikt.

GRUPPAS HERJINGER: En synagoge i Petah Tikva etter at den lokale nynazistgruppa hadde vært på besøk i mai 2006. Petah Tikva-gjengen er nå dømt for skjendingen. Foto: AFP/SCANPIX
GRUPPAS HERJINGER: En synagoge i Petah Tikva etter at den lokale nynazistgruppa hadde vært på besøk i mai 2006. Petah Tikva-gjengen er nå dømt for skjendingen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- At de er jøder, og at de har sympatisert med personer som bekjenner seg til raseteorier, er fryktelig, uttalte dommeren under opplesningen av dommene i Tel Aviv.

Alle de åtte i gruppa, som har tatt navnet fra hjemstedet, som ligger utenfor storbyen, tilbrakte dagene med å lage hjemmevideoer av angrepene samt samle på store mengder fascistiske suvenirer.

Ransakingen av tenåringenes hjem resulterte i beslag av naziuniformer, Hitler-portretter, kniver, skytevåpen og sprengstoff.

BARNEBARNET BLE NAZIST: En av de dømtes bestemor, en opprinnelig ukrainsk kvinne som måtte gjemme seg under døde mennesker som seksåring under holocaust. Foto: GIL COHEN MAGEN/REUTERS/SCANPIX
BARNEBARNET BLE NAZIST: En av de dømtes bestemor, en opprinnelig ukrainsk kvinne som måtte gjemme seg under døde mennesker som seksåring under holocaust. Foto: GIL COHEN MAGEN/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Medlemmene av gruppen hadde tatoveringer med typiske nynazistiske motiver - som for eksempel tallet 88 (kode for «Heil Hitler», ut fra at H er den åttende bokstaven i alfabetet).

Tiltalen lød på planlegging av og oppmuntring til kriminelle handlinger, overfall og spredning av rasistisk materiale.

«Tilbakekomst-
loven»

Alle de åtte er innvandrere til Israel fra det tidligere Sovjetunionen, og har fått statsborgerskap på grunnlag av den såkalte tilbakekomstloven, som gir alle med minst én jødisk besteforelder rett til israelsk statsborgerskap.

Nettopp det kan forklare den heller svake tilhørigheten til jødisk identitet blant gruppemedlemmene, hvorav alle ifølge retten kommer fra en belastet bakgrunn.

Israel har tatt imot over en million innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen siden jernteppet falt rundt 1990, og immigrantenes skjebner er svært forskjellige; mens noen har svingt seg til topps i det israelske samfunnet, strever andre med å bli integrert, samtidig som de ikke anerkjennes som jøder av religiøse myndigheter, skriver Reuters.

I KLASSISK POSITUR: Et av gruppemedlemmene gjør den obligatoriske Heil Hitler-hilsenen. Foto: PRIVAT/AFP/SCANPIX
I KLASSISK POSITUR: Et av gruppemedlemmene gjør den obligatoriske Heil Hitler-hilsenen. Foto: PRIVAT/AFP/SCANPIX Vis mer

Gruppas angivelig egentlige leder Dima Bugativ tjenestegjorde i hæren da resten av gjengen ble pågrepet, og lyktes i å forlate Israel før han ble tatt, skriver Jerusalem Post.

IKKE SÅ MORSOMT LENGER: Gjengmedlemmer i retten, under streng bevoktning. Foto: GIL COHEN MAGEN/REUTERS/SCANPIX
IKKE SÅ MORSOMT LENGER: Gjengmedlemmer i retten, under streng bevoktning. Foto: GIL COHEN MAGEN/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!