Jody ga minehunden Golda til Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp fikk i dag minehunden Golda av fredsprisvinneren Jody Williams. Hun fikk den først overrakt av den svenske organisasjonen Humanity Dog, som på denne måten markerte starten på en stor kampanje i Sverige for å samle inn penger til å trene opp 25 minehunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan ikke ta deg med til USA. Du er så veltrenet, og min hund ville ødelegge den treningen, sa Jody Williams da hun leverte hunden til Norsk Folkehjelps informasjonssjef Ivar Christiansen. Overleveringen skjedde utenfor Nationaltheatret i Oslo.

Golda kommer til å bli satt i tjeneste i minerammede områder, trolig i Angola, så snart hun har avsluttet sin utdannelse ved hundeskolen i Sollefteå i Sverige. Faget snubletråder er det eneste hun fortsatt mangler.

Humanity Dog tar sikte på å samle inn om lag 10 millioner kroner til arbeidet med minehunder neste år. Det koster 250.000 kroner å trene en minehund, men så er da også hunden til uvurderlig hjelp ute på minefeltene der den sniffer seg fram til tnt som finnes i minene, forteller Christiansen.

Norsk Folkehjelp er stor i minerydding. Av de 6.000 menneskene som arbeider med minerydding rundt om i verden, er 2.300 underlagt den norske organisasjonen. Norsk Folkehjelp har for tiden 35 hunder i arbeid, hovedsakelig i Angola og Mosambik.

Golda ble overlevert til Jody Williams av 11 år gamle Tom Telégin og av Thomas Malmsborg som leder den svenske hundeskolen. Golda er en gave fra barn og unge i Skandinavia til barn og unge i minerammede områder rundt om i verden.

(NTB)

GAVE: </B>Jody Williams overrakte i dag minehunden Golda til Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp.