Joe Biden (65) er Obamas utvalgte

Visepresidentkandidaten vil trolig gå rett i strupen på McCain i utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): Senator Joe Biden (65) fra Delaware blir Obamas visepresidentkandidat.

Det offentliggjorde Obamas stab for kort tid siden, ifølge CNN.com.

Obama-leiren klarte bare nesten å holde løftet om at valget skulle offentliggjøres først gjennom tekstmeldinger til millioner av tilhengere, da CNN omsider klarte å få bekreftelsen i natt østkysttid.

Ikke opplagt valg

Biden har ikke vært noe opplagt valg, men de siste dagene har spekulasjonene rundt den svært erfarne utenrikspolitikkeksperten økt kraftig i styrke, samtidig som det har dukket opp ankepunkter ved andre politikere på «den korte lista».

• LES OGSÅ: Dette var Obamas mulige kandidater

Utvelgelsen av visepresidentkandidat har vært omgitt av ekstremt hemmelighold, og bare Obamas aller innerste krets har vært involvert i prosessen.

Selv skapte Biden full forvirring blant journalister og analytikere tirsdag kveld, da han uttalte følgende til et reporterteam som hadde slått leir utenfor huset hans:

LITT ERFARING, TAKK: Joe Biden er en av Senatets mest erfarne og respekterte aktører, noe som kan bidra til å supplere Obamas langt kortere CV. Her under en debatt i desember i fjor, da de to ennå var rivaler i valgkampen. Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS / SCANPIX
LITT ERFARING, TAKK: Joe Biden er en av Senatets mest erfarne og respekterte aktører, noe som kan bidra til å supplere Obamas langt kortere CV. Her under en debatt i desember i fjor, da de to ennå var rivaler i valgkampen. Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS / SCANPIX Vis mer

- Dere har bedre ting å drive med. Det er ikke jeg som er mannen.

Tungvekter med utenriks-kred

Men det var altså han som var mannen - som trolig skal fungere som «kamphund» og gå hardere til verks mot McCain enn det Obma hittil har gjort..

Biden vil ta med seg nesten fire tiår med rikspolitisk erfaring inn i valgkampen og ubestridelige kunnskaper på sine spesialfelt.  I dag er han lederen av Senatets utenrikskomité, og er høyt respektert både i USA og i utlandet.

Så sent som i helga ble statusen hans understreket, da han som komitéleder reiste til Georgia for å disktuere Kaukasus-krisen - etter å ha blitt invitert direkte av president Mikhail Saakasjvili.

Det er særlig på det utenrikspolitiske feltet Obama trolig har følt behov for å styrke imaget sitt, samtidig som anklager om at han har for liten erfaring til presidentembetet kanskje kan dempes av Bidens blytunge CV.

«Endring» med 65 år gammel senator

Men 65-åringens svært lange erfaring i Washington kan også bli et problem for Obama.

Joe Biden (65) er Obamas utvalgte

Nøkkelordet for presidentkandidaten har gjennom hele valgkampen vært «endring», og temaet har vært utskifting av lederne etter altfor mange år med den samme gamle politikken i hovedstaden - en politikk Biden altså i høyeste grad er en del av.

Med to senatorer på plakaten kan Obama nå kanskje ha åpnet for at McCain gjør et mer spenstig visepresidentvalg, og sår tvil om demokratens kjernebudskap overfor velgerne.

Var uenige om Irak

Joe Biden stemte for invasjonen av Irak  i 2002 (året før angrepet faktisk startet). Den fortsatt pågående krigen er et annet svært sentralt element i Obamas valgkamp fordi han var en av få kongresspolitikere som stemte mot Bush helt fra starten av.

Biden har imidlertid seinere sagt at han mener det var et feilgrep å støtte krigen fordi den ble så vanstyrt av Bush-administrasjonen, og har de siste åra vært en konsistent og svært skarp kritiker av krigens gang, skriver New York Times i sin omfattende profil av Biden.

Per i dag tar senatoren til orde for en femtrinnsplan som skal sørge for «seier» samtidig som USAs militære styrker trekkes ut etter etableringen av et føderalisert Irak der kurdere, sjiamuslimer og sunnimuslimer får delvis råderett over egne regioner.

«Løs kanon»?

Biden er kjent for å skyte fra hofta, på godt og vondt. Mange kommentatorer har vært i tvil om Obama-leiren ville ta sjansen på å velge Biden, med tanke på en rekke underlige på-sparket-uttalelser de siste åra.

En av de verste Biden-blemmene var en kommentar han kom med da nettopp Obama lanserte sitt kandidatur:

«Jeg mener, vi har fått den første mainstream afroamerikanske kandidaten som er artikulert, skarp, ren og som ser bra ut. Jeg mener, det er historie, mann.»

Andre utsagn har blitt sett på som mer kalkulert friske i ordbruken, som da Bush tidligere i år, fra talerstolen i Israel, indirekte sammenlignet Obamas holdning til utenrikspolitikk med de som lot være å gjøre noe da Hitler startet 2. verdenskrig.

- Bullshit, var Bidens kommentar:

Tidligere rivaler

Det er mindre enn åtte måneder siden senator Biden prøvde å bli presidentkandidat, på lik linje med Obama, Cliton, Edwards og Dodd.

Han startet forberedelsene til valgkampen allerede i 2006, men la inn årene da resultatene fra de første valgmøtene i Iowa tikket inn 3. januar, da han fikk en helt ubetydelig andel av delegatene.

Men før det rakk han å bruke retorikk rettet mot Obamas manglende erfaring, en argumentasjon som nå er en sentral brikke i McCains valgkamp.

Nå er han altså Biden likevel tatt inn i varmen av Obama - så gjenstår det å se hva John McCain har tenkt å matche utnevnelsen med når han kommer på banen med sin kandidat 29. august.

<B>RESPEKT:</B> Så seint som sist helg var det Joe Biden som ble spurt av den georgiske presidenten Mikhail Saakasjvili om å komme til landet for å diskutere Kaukasus-krisen. For eksempel McCain fikk ingen slik forespørsel
<B>PÅ LINJE MED BUSH:</B> Biden (t.h.) var blant senatorene som sto ved Bushs side da et stort kongressflertall ga en forhåndsgodkjenning for bruk av militær makt i Irak. Det kan komme til å plage visepresidentkandidaten nå.
<B>FRYKTET DEBATTANT:</B> Biden hadde aldri noen reell mulighet til å vinne demokratenes primærvalg med sin sterke fokusering på utenrikspolitikk, men på debattpodiet er det svært få som kan hamle opp med ham.