Joe Biden og Kamala Harris kåret til «Årets person»

For første gang vinner en visepresident eller påtroppende visepresident prisen.

PRESTISJETUNG PRIS: Kamala Harris og Joe Biden er Times «Årets person» 2020. Video: Time Magazine / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påtroppende president Joe Biden og hans visepresident Kamala Harris er Times' «Årets person» 2020.

Ifølge sjefredaktør Edward Felsenthal utnevnes de to fordi de viser at «empatiens kraft er større enn raseriet som deler oss».

Alle USAs presidenter siden Franklin D. Roosevelt har blitt kåret til årets person i løpet av perioden sin, men Biden er den første som blir utnevnt før tiltredelsen, ifølge NTB.

Det er også den første gangen en visepresident eller påtroppende visepresident kåres til årets person.

I sin begrunnelse for utnevnelsen skriver sjefredaktør Felsenthal at Biden i valgkampen ble avskrevet som «sosialist» av høyresida og «ute av touch» med virkeligheten av dem til venstre, men likevel sto støtt i sentrum, i et skiftende politisk landskap.

Siden 1927 har det amerikanske magasinet hvert år gitt prisen til en person, gruppe eller organisasjon som har hatt mest innflytelse i løpet av det siste året.

I fjor var det den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg som stakk av med den gjeve prisen.

I år ble fire kandidater vurdert av Times redaktører som personen som har påvirket nyhetene eller livene våre på det meste, på godt eller vond, skriver Time.

Dette var kandidatene og Times begrunnelse for nominasjonen:

Joe Biden - Demokratenes påtroppende president

- I et historisk og enestående valg ble Joe Biden utnevnt til USAs 46. president. Han slo tidligere president Barack Obamas rekord for flest stemmer noensinne gitt til en presidentkandidat.

Donald Trump - Republikanernes avtroppende president

- Som ethvert år i hans presidentskap har Trump hatt en enorm innflytelse på 2020. Hans administrasjon har blitt sterkt kritisert for sin respons til coronapandemien. Etter at han tapte valget, har han grunnløst hevdet at det var svindel og hevdet at han selv er vinneren.

Helsepersonell i frontlinja og dr. Anthony Fauci

PRESIDENTER: Avtroppende president Donald Trump og påtroppende president Joe Biden. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB
PRESIDENTER: Avtroppende president Donald Trump og påtroppende president Joe Biden. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB Vis mer

- Covid-19-pandemien har satt verden på vent. Men alle som anses som essensielle - som helsearbeidere, postarbeidere, sanitetsarbeidere, transportarbeidere og mange flere, måtte fortsette. De risikerte livene sine, og ved å gjøre det reddet de utallige liv. En av disse, som tilbringer deler av dagen sin med å gjøre runder på sykehuset, er dr. Anthony Fauci, lederen av National Institute of Allergy and Infectious Diseases og den mest synlige vitenskapelige lederen i USA i 2020.

Bevegelsen for raserettferdighet

APRIL: President Donald Trump og dr. Anthony Fauci under en pressekonferanse i Det hvite hus i april. Foto: MANDEL NGAN / AFP
APRIL: President Donald Trump og dr. Anthony Fauci under en pressekonferanse i Det hvite hus i april. Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer

- Det tragiske dødsfallet til George Floyd startet en bevegelse, ikke bare i Amerika, men rundt om i verden. Midt i en verdensomspennende pandemi tok demonstranter til gatene og krevde handling for å bekjempe urettferdig behandling fra politiet og enhver enhet som legemliggjør systematisk diskriminering. Det har vært noen positive resultater siden bevegelsen startet, men det er langt fra over.

Dagbladet følger saken.

GEORGE FLOYD: Floyd døde etter en pågripelse i Minneapolis i mai i år. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
GEORGE FLOYD: Floyd døde etter en pågripelse i Minneapolis i mai i år. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer
OSLO: Demonstrasjonen "We can't breathe - rettferdighet for George Floyd" Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OSLO: Demonstrasjonen "We can't breathe - rettferdighet for George Floyd" Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer