Valget i USA

Joe Biden utropt som vinner

Demokratenes presidentkandidat og tidligere visepresident Joe Biden vinner presidentvalget i USA, ifølge Decision Desk.

SE NÅ: Fortsatt dramatikk i USA-valget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON / PHILADELPHIA / OSLO (Dagbladet): Etter en historisk valgthriller er det klart, ifølge tallknuserne. Demokratenes Joe Biden (77) har passert det magiske tallet – 270 valgmenn.

Decision Desk HQ utroper Joe Biden til vinner av Pennsylvania etter å ha tatt ledelsen i delstaten.

Dermed utroper de også Biden til vinner av presidentvalget og USAs neste president.

For bare noen timer siden lå Joe Biden bak USAs president Donald Trump med 18 224 stemmer. Nå leder Joe Biden med 6644 stemmer i Pennsylvnia.

Dermed har Biden 273 valgmenn, altså tre valgmenn over den nødvendige grensa på 270 valgmenn.

Sittende president Donald Trump er dermed slått.

Tok Pennsylvania

Decision Desk leverer sine resultater og analyser til en rekke internasjonalt anerkjente medier i årets valg, blant dem The Economist, Axios og Dagbladet.

Tallknuserne har ikke konkludert i Arizona, Nevada, Georgia og Nord-Carolina - men som vinner i Pennsylvania har Biden altså uansett nok valgmenn til å dra seieren i land.

Joe Biden har ledelsen i alle de gjenværende delstatene, unntatt Nord-Carolina.

Fredag formiddag norsk tid var det om lag 163 000 poststemmer igjen å telle i Pennsylvania, ifølge delstatsmyndighetene. Poststemmer har i utgangspunktet vist seg å favorisere Biden, men de gjenværende poststemmene i Pennsylvania kommer i tillegg fra fylker og områder hvor støtten til Demokratene tradisjonelt er stor.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 27.11.2020 09:17Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Fredag ettermiddag norsk tid offentliggjorde delstaten resultatene fra om lag 30 000 av disse 163 000 stemmene. Av dem gikk 27 396 til Biden og 3760 til Trump. Da spiste Biden opp Trumps forsprang fra natta før, og tok samtidig ledelsen over Trump.

Det er lite som tyder på at de siste gjenværende poststemmene vil følge et annet mønster. Derfor har Decision Desk HQ også utropt Biden til vinner av delstaten, dens 20 valgmenn og dermed også utropt ham til USAs neste president.

Halte innpå

Biden var USAs 47. visepresident i perioden 2009-2017, under Obama-administrasjonen. 77-åringen er født i Scranton i Pennsylvania, og har blitt tildelt den høyeste sivile utmerkelsen i USA.

Det så lenge ut til å bli en sjokkseier for Trump, men Biden har stadig halt innpå ettersom flere poststemmer har blitt talt opp.

Samtidig som Biden har halt innpå Trump i flere delstater, har Trump hevdet at valget er en svindel, og at det blir stjålet fra ham. Han har også erklært seg selv som vinner i flere delstater.

På grunn av den «blå bølgen» som var ventet som følge av poststemmene, har Trump ønsket å stanse opptellingen av disse, og har varlset at han vil ta saken helt til Høyesterett.

Fredag ettermiddag skriver Trump-kampanjen i en uttalelse at «valget ikke er over». Her hevdes det at «president Trump vil seire til slutt».

Kapret tilbake «den blå muren»

Et tidlig signal på at det ble et presidentskifte i USA, kom da Joe Biden ble kåret til vinner av vippestatene og deler av «den blå muren», Michigan og Wisconsin.

Disse kapret Trump på overraskende vis fra demokratene i 2016, med bare 77 000 stemmers margin totalt.

SAMLET: Joe Biden ba folk om å stå sammen i tiden fremover Vis mer

Årets valg har altså vært alt annet enn «normalt». Klokka 02.11 natt til onsdag norsk tid meldte Decision Desk at Trump vant Florida, som gir 29 valgmenn.

Ikke på 28 har en kandidat vunnet valget uten å vinne den folksomme delstaten.

Også Arizona klarte Biden å gjenkapre, ifølge tallknuserne til Fox News og AP. Her har ikke Decision Desk konkludert.

Delstaten har tradisjonelt sett bli ansett som «sikker» for republikanerne.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer