BRYTER STILLHETEN: Den tidligere visepresidenten USA liker ikke utviklingen han ser under president Donald Trump. Nå sier han fra. Video: CNN Vis mer

Joe «Big Mouth» Biden har vært «stille og respektfull» om Trump. Helt fram til nå.

Kalte Trump for en «sjarlatan».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs tidligere visepresident, Joe Biden, har lenge vært kjent for sin store kjeft.

Men etter at USAs nye president, Donald Trump, tok over har det vært stille fra «Big Mouth» Joe Biden.

Men nå har Biden åpnet kjeften igjen, og denne gangen går det ramsalt utover Trump.

STORMEN: Donald Trump kom med noen korte kommentarer under en fotoseanse militærledere og deres ektefelle i Det hvite hus. Hva det betyr, vil tiden vise. Video: CNN Vis mer

Mørk vei

«Jeg er veldig bekymret for at vi går ned en veldig mørk vei. Jeg er ingen alarmist. Men vi er virkelig på vei ned en mørk vei som isolerer USA på verdenscenen. Som en konsekvens av dette setter vi USA interesser og folk i fare - vi styrker dem ikke», sa den tidligere visepresidenten ifølge CNN.

Biden snakket til en forsamling hos tenketanken Center for Strategic and International Studies for å motta den årlige Zbigniew Brzezinski-prisen.

Under foredraget torsdag portretterte Biden Trump som en «sjarlatan» som «hadde utnyttet USAs verste sider for å få plass i Det hvite huset».

«President Obama og jeg har vært veldig stille og respektfulle, og gitt den nye administrasjonen tid. Men noen av disse forandringene går for dypt til at vi kan forbli stille. Jeg tror det nå er på tid å utfordrere disse farlige kreftene som ønsker å erstatte den liberale verdensorden», sa Biden ifølge den britiske avisa The Independent.

«Populismen og nasjonalismens appell er en sirene-sang, en måte for sjarlataner å forsterke sin makt, øke sin egen oppslutning, og bryte ned de mekanismene som ble utformet, enten i vår grunnlov eller internasjonalt, for å begrense maktmisbruk og destabilisere verden», sa Biden under foredraget.

- Kalte Trump «moron»

The Independent mener at uttalelsene til Biden viser en økende bekymringen flere føler over Trumps utenrikspolitikk.

I det siste har det blitt klart at denne bekymringen går rett til topps i den amerikanske regjeringen.

Sist uke meldte NBC News at Rex Tillerson skal ha vurdert å gå av som utenriksminister, meldte NBC News. De meldte videre at Tillerson ifølge «flere høytstående tjenestefolk i Trump-administrasjonen» under et møte i Pentagon kalte Trump «moron» – som kan oversettes til «idiot».

Trump svarte slik:

«NBC News er falske nyheter og enda mer uærlig enn selv CNN. De er en skam for god journalistikk. Ikke annet å vente at oppslutningen deres faller».

Ifølge The Independent håper mange demokrater at Joe Biden vil stille i 2020, på tross av hans høye alder.

GODE VENNER: President - i ei uke til - Barack Obama lurte sin visepresident Joe Biden trill rundt. Biden trodde han skulle utbringe en skål, i stedet fikk han den høyeste utmerkelsen en sivil amerikaner kan få, «Presidential Medal of Freedom». Barack Obama og Joe Biden har utviklet et nært vennskap i de åtte årene de har vært president og visepres... Vis mer

Etter måneder med refleksjon, bestemte 74 år gamle Biden seg for å ikke stille som presidentkandidat i 2016.