Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joe Lieberman gjenvalgt

Støttet Irak-krigen, ble dumpet av demokratene og kalt sviker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE: Joe Lieberman stakk av med seieren i natt og ble gjenvalgt som senator. Les resultatet her.

Han kunne hett the come-back kid, hvis ikke klengenavnet tilhørte Bill Clinton og senator Joe Lieberman er så lite gutteaktig som de kommer. Men senatoren fra Connecticut har iallfall gjort mange spådommer til skamme.

Lieberman er livslang demokrat og var Al Gores visepresidentkandidat i 2000. Senere ble han kalt forræder av partifeller, fordi han støtter krigen i Irak. Den samme krigen som ødelegger dette valget for mange republikanske politikere, men som senatoren overlevde godt.

Dumpet

Den 64 år gamle veteranen har sittet 18 år i Senatet. Men da han søkte gjenvalg, ble han grundig dumpet av partiaktivistene i Connecticut. Primærvalget i delstaten utpekte krigsmotstanderen Ned Lamont til partiets senatskandidat.

Dagen etter det forsmedelige primærvalgsnederlaget i august, kunngjorde Lieberman at han stiller som uavhengig. Partiledelsen tryglet ham om å la være og fryktet at det kunne ødelegge utsiktene til å vinne kongressplasser. Noen kalte senatoren en sviker.

Men selv om Connecticut sender flest demokrater til Kongressen på Capitol Hill i Washington, er den største velgergruppen faktisk de registrerte independents, altså de uavhengige. 

Lover fortsatt uavhengighet 

I natt sanket Lieberman stemmer i hopetall fra dem, fra republikanerne og fra moderate demokrater. Han ble gjenvalgt med 50 prosent av stemmene mot Ned Lamonts 39 prosent.

image: Joe Lieberman gjenvalgt

President Bush og andre republikanere roser Lieberman for hans støtte til den upopulære krigen i Irak. Han har også fått betydelig pengestøtte fra sine tidligere motstandere.

Det burde være nok til å stemple senatoren som en ryggesløs renegat. Men velgerne ser ham ikke slik. Mange nok mener Lieberman har integritet og liker at han er uavhengig av de to store partiene og deres endeløse skittkasting.

Nå som han er gjenvalgt til senatsplassen, vil veteranen fraksjonere med sin gamle partigruppe. Men han lover fortsatt uavhengighet og kan bli en nøkkelspiller hvis Kongressen forsøker tvinge Bush til en ny strategi for krigen.

LIGGER AN TIL Å VINNE: Den uavhengige senatoren Joe Lieberman kan se fram til en ny periode i Senatet. Her gir han tommelen opp etter å ha avlagt sin stemme i New Haven i Connecticut. Foto: Scanpix
LIGGER AN TIL Å VINNE: Den uavhengige senatoren Joe Lieberman kan se fram til en ny periode i Senatet. Her gir han tommelen opp etter å ha avlagt sin stemme i New Haven i Connecticut. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!