Joe Lowry vil ikke vise nødhjelpskolleger bilder fra deltaet

De er for grusomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Hjelpearbeidere fra en rekke organisasjoner kjemper nå for å få nødhjelp ut til Burmas mange syklonofre.

FN anslår at rundt 1,5 millioner mennesker er berørt av flommen, og at mellom 63 000 - 100 000 er omkommet. Burmesiske myndigheter opererer derimot med at rundt 22 000 har mistet livet.

Hardest rammet er Irrawaddy-deltaet, og spesielt området rundt Andam-elven.

Utenlandske journalister som har vært i området forteller at likene flyter nedover med elven og vaskes opp på elvebredden.

- Folket trenger husly, og de trenger rent vann, sier Joe Lowry i Røde Kors til CNN.

Han sier at bilder fra deltaet er så grusomme at han ser dem når han lukker øynene. Så forferdelige synes han de er at han har nektet å vise dem til andre hjelpearbeidere.

Nødhjelp som propagande

Myndighetens fokus midt i tragedien har vært folkeavstemningen om ny grunnlov.

Joe Lowry vil ikke vise nødhjelpskolleger bilder fra deltaet

En kilde New York Times har snakket med i Rangoon forteller at flyktninger som søkte ly i en skole ble bortvist slik at skolen kunne brukes som valglokaler. Dette skal også ha skjedd andre steder, forteller hun.

Nødhjelpen til syklonofrene brukes også i propagandakampanjer.

I noen tilfeller blir navnet på generalene skrivet på kassene med utenlandsk hjelp før de blir distribuert, melder AP.

Statlig TV viste juntaleder Than Shwe som delte ut esker med rasjoner til overlevende. Det samme har den statlige avisen «Det nye lys over Myanmar». På forsiden var det imidlertid også plass til en banner: «Å godkjenne Grunnloven er en nasjonal plikt for hele folket i dag. La os alle stremmme «ja» for nasjonens beste.»

Lokale tjenestemenn som overværer opptellingen etter avstemningen, sier grunnloven får en oppslutning på mellom 80 og 90 prosent.

Kommer fram

Nødhjelp er imidlertid begynte å komme fram i det katastroferammede landet. Journalister forteller også at soldater mange steder nå er satt inn for å rydde veiene.

Ifølge Røde Kors har den kombinerte innsatsen til myndighetene og de få hjelpeorganisasjonene som er på plass, sørget for at over 200.000 mennesker nå har fått hjelp, skriver NTB. Men det store flertallet av de minst 1,5 millioner som ble rammet av syklonen, venter fortsatt på hjelp.

- Hjelpearbeidet begynner så vidt å skyte fart etter flere vanskelige dager. Vi har nå fått inn tre fly med forsyninger og venter flere fly de neste dagene, sier generalsekretær Anders Ladekarl i Dansk Røde Kors til NTB på telefon fra Rangoon.

- Men det er ikke nok for å dekke det enorme behovet som er her, og det er et stort problem for oss at FN ikke får operere på samme måte som Røde Kors, sier han og kaller hjelpeoperasjonen i Burma en av de mest kompliserte organisasjonen noen gang har gjennomført.

- Transporten er et kjempeproblem, og det er et logistisk mareritt å få forsyningene fram, sier Ladekarl.

Konfiskert

Militærjuntaen i Burma overleverte lørdag en konfiskert forsendelse med nødhjelp tilbake til FN, ifølge verdensorganisasjonen. Men burmesiske myndigheter tok fredag beslag i to flylaster med mat og medisinsk utstyr som fortsatt er konfiskert.

For første gang etter uværet kom en FN-kolonne med nødhjelp fram til Burma landveien i går.

- Vi håper dette åpner en mulig korridor som kan gjøre det mulig å få fram mer internasjonal hjelp til syklonofrene, sier Raymond Hall, representant for FNs høykommissær for flyktninger i Thailand.

Det er meldt mer regn i Burma de neste dagene, noe som kan gjøre hjelpearbeidet enda vanskeligere

BURMA: Denne familien sitter i restene av det som en gang var huset deres i utkanten av Rangoon.