STYRET I AKTIVISTEIENDOM: Styret i Aktivisteiendom har vedtatt å kjøpe flere lokaler de siste årene. Et flertall av styremedlemmene kan knyttes til Tjen Folket. De samme personene har signert for 90 prosent av pengene som er ført ut av SOS Rasisme og over i et eiendomsselskap. Aktivisteiendom eies av SOS Rasisme. «Lønn» i grafikken viser lønnstrinn fra 2008, ikke utbetalt lønn. Ved mindre stillingsprosent enn 100 får altså ansatte dertil mindre lønn. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no
STYRET I AKTIVISTEIENDOM: Styret i Aktivisteiendom har vedtatt å kjøpe flere lokaler de siste årene. Et flertall av styremedlemmene kan knyttes til Tjen Folket. De samme personene har signert for 90 prosent av pengene som er ført ut av SOS Rasisme og over i et eiendomsselskap. Aktivisteiendom eies av SOS Rasisme. «Lønn» i grafikken viser lønnstrinn fra 2008, ikke utbetalt lønn. Ved mindre stillingsprosent enn 100 får altså ansatte dertil mindre lønn. Grafikk: Nyhetsgrafikk.noVis mer

«Joe» sendte millioner ut av SOS Rasisme

Medlemmer av Mao-dyrkende Tjen Folket har brukt offentlige midler på eiendomskjøp landet rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): Oppkjøpene er gjort via eiendomselskapet Aktivisteiendom AS, der styremedlemmer som kan knyttes til Tjen Folket er i flertall. Aktivisteiendom AS er heleid av SOS Rasisme.

GransketOppkjøpene vakte oppsikt i organisasjons-Norge og Dagbladet kjenner til at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) i lengre tid har gransket transaksjoner internt i SOS Rasisme på jakt etter brudd på regler for bruk av pengestøtte.

• Les om Tjen Folket i SOS Rasisme: Dekknavn: Joe

I dag vil LNU ikke utelukke at kjøpene er gjort med offentlige midler som skulle gått til medlemmene, heller enn eiendomsoppkjøp.

- LNU har underkjent forvaltningen av 2008-midlene og trukket tilsagnet på 4,5 millioner for 2009, fordi vi er i tvil om pengene har blitt brukt til lokal aktivitet for barn og unge, slik reglene tilsier, sier generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) Tale Hungnes til Dagbladet.

- Vi er kjent med problemstillingen om hvorvidt bevilgninger kan ha gått til eiendomsinvesteringer, sier Hungnes, som ikke vil trekke en konklusjon i saken.

Tre årOppkjøpene startet i 2007. De siste tre åra har SOS Rasismes lokallag i Haugesund og organisasjonens selskap Aktivisteiendom AS kjøpt lokaler i fire bygårder for totalt 11,5 millioner kroner. Eiendommene ligger i Oslo, Bergen, Haugesund og Trondheim og leies av lokallagene der.

For å finansiere kjøpene lånte sentralleddet og en rekke lokal- og fylkeslag i SOS Rasisme ut beløp i hundretusener- og millionklassen til Aktivisteiendom AS. Dette var i perioden 2006 til 2008, viser blant annet aksjeselskapets årsrapport for 2008, levert til Brønnøysund.

En gjennomgang gjort av Dagbladet viser at tre av seks personer som har skrevet under utlånene er knyttet til den kommunistiske organisasjonen Tjen Folket. Lederen Henrik Ormåsen bekreftet i gårsdagens Dagbladet at vold sees på som et nødvendig politisk virkemiddel.

SITTER I BEGGE STYRER: Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (53) er daglig leder i både SOS Rasisme og Aktivisteiendom. I sistnevnte er han også styreleder. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SITTER I BEGGE STYRER: Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (53) er daglig leder i både SOS Rasisme og Aktivisteiendom. I sistnevnte er han også styreleder. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

• Les: - Tjen Folket er limet i organisasjonen

Dagbladet kunne i går avsløre hvordan det ytterliggående partiet nå fyller store deler av posisjonene som sentralt tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme, som hevder å være Europas største antirasistiske organisasjon, med over 40 000 medlemmer og millionstøtte fra det offentlige.

TrekløverLånene som trekløveret hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (53), landsstyremedlem Bjarne Stokke (57) og leder Trond Thorbjørnsen (33) har signert for utgjør hele 4,3 millioner kroner, over 90 prosent av pengene som har blitt overført fra SOS Rasisme til Aktivisteiendom AS.

De tre sitter også selv i styret i Aktivisteiendom AS, der de har flertall.

OSLO: I Oslo har SOS Rasisme tilhold i Pilestredet 29. Lokalene ble kjøpt i januar 2007 for 5 900 000. Lokalene er på 450 kvadratmeter. 


Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OSLO: I Oslo har SOS Rasisme tilhold i Pilestredet 29. Lokalene ble kjøpt i januar 2007 for 5 900 000. Lokalene er på 450 kvadratmeter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet fortalte i går hvordan kommunisten Kjell Gunnar Larsen er SOS Rasismes sterke mann, samtidig som han i den revolusjonære Stalin- og Mao-dyrkende gruppen Tjen Folket, der han er nestleder går under dekknavnet «Joe».

- God samvittighet Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen opplyser til Dagbladet at eiendomsporteføljen at Aktivist eiendom har en gjeld på kr 5,7 millioner til banken og 1,85 millioner til SOS Rasisme.

Larsen avviser at penger brukt i strid med regelverket og mener det er fornuftig av SOS Rasisme å eie egne lokaler.

- Så lenge de kontorseksjonene vi har kjøpt blir brukt til vår egen virksomhet og våre utgifter til dette er mindre enn de hadde vært på leiemarkedet, så har vi god samvittighet for de disposisjoner vi har gjort, sier Larsen til Dagbladet.

HAUGESUND: SOS Rasismes lokaler i Haugesund eies av det lokale laget. Ble kjøpt i 2009 for 2 075 000. Eiendommen er gjeldfri. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAUGESUND: SOS Rasismes lokaler i Haugesund eies av det lokale laget. Ble kjøpt i 2009 for 2 075 000. Eiendommen er gjeldfri. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Fordelingsutvalget og LNU holder tilbake flere millioner kroner som organisasjonen gjorde krav på i fjor på grunn av ubesvarte spørsmål rundt medlemstall og økonomiske disposisjoner.

TRONDHEIM: Her holder SOS Rasisme til i Trondheim. De to lokalene eies av Aktivisteiendom AS, og ble kjøpt for kr 3 050 000 i 2008 og 2009. FOTO: LENA KNUTLI
TRONDHEIM: Her holder SOS Rasisme til i Trondheim. De to lokalene eies av Aktivisteiendom AS, og ble kjøpt for kr 3 050 000 i 2008 og 2009. FOTO: LENA KNUTLI Vis mer