RETTSBYGNINGEN: Her, i Addis Abeba, møter de to svenskene i retten - tiltalt for å ha bistått opprørsgruppa ONLF. De to er kjent skyldig etter tiltalen. Foto: AP/Scanpix
RETTSBYGNINGEN: Her, i Addis Abeba, møter de to svenskene i retten - tiltalt for å ha bistått opprørsgruppa ONLF. De to er kjent skyldig etter tiltalen. Foto: AP/ScanpixVis mer

Johan (29) og Martin (31) funnet skyldig i terrorlovbrudd i Etiopia

Aktor har lagt ned påstand om 18 år og seks måneders fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Martin Schibbye (31) og Johan Persson (29) er kjent skyldig etter tiltalen. Det har en tre mann sterk jury avgjort, melder Expressen.

De to er funnet skyldig i terrorlovbrudd og ulovlig innreise. Aktor la ned påstand om 18 år og seks måneders fengsel - men ifølge Expressen er domsavsigelsen utsatt til 27. desember.

De to svenskene var tiltalt for terror, å ha bistått opprørsgruppa ONLF og for å ha tatt seg ulovlig inn i Etiopia. Sistnevnte forhold har de erkjent.

Rolige Tiltalepunktet om at de to planla terror ble frafalt i forrige måned, men Martin Schibbye (31) og Johan Persson (29) er nå kjent skyldig i å ha bistått ONLF - som også anses som terrorister i Etiopia.

Før dommen falt hadde aktor og forsvarer et kort sluttinnlegg. Selve opplesningen av kjennelsen tok omkring en halv time.

Johans far, Kjell Persson, var overfor Expressen optimistisk før dagens rettsmøte - men hans spådom om bare straff for ulovlig innreise ble ikke hørt. Ifølge Expressens Kassem Hamadé var de to svenskene rolige da kjennelsen ble forkynt for dem.

Reportasjereise De to tiltalte har ifølge Sveriges ambassadør Jens Odlander før domsavsigelsen merket en støtte fra både andre pressefolk, diplomater og lokale fanger i fengselet.

Etter at kjennelsen var lest opp observerte Aftonbladet en svært stresset Odlander som nærmest løp ut av rettssalen.

- Jeg skal ringe UD nå. Jeg har ingen videre kommentarer, var alt Odlander sa.

Schibbye og Persson selv sier de var på reportasjereise i den omstridte Ogaden-regionen da de ble pågrepet. Målet skal ha vært å undersøke oljeselskapet Lundins virksomhet.

Journalistene skal ha vært sammen med soldater fra opprørsbevegelsen ONLF da de ble tatt, og de ble skutt på før pågripelsen - som fant sted 1. juli i år.

ERFARNE: Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye har lang erfaring fra utenriksjournalistikk. Men reportasjereisen til Etiopia skulle bli skjebnesvanger. Foto: Expressen
ERFARNE: Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye har lang erfaring fra utenriksjournalistikk. Men reportasjereisen til Etiopia skulle bli skjebnesvanger. Foto: Expressen Vis mer