DIREKTE: Johan Gustafsson holder sin første pressekonferanse etter at han ble kidnappet i Mali i 2011. Video: NTB Vis mer

Kidnappet av al-Qaida:

Johan (42) satt seks år i al-Qaidas fangenskap.
- Forsøkte å lure dem til å tro jeg var muslim

Ble sluppet fri i juni. Nå møter han pressen for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Johan Gustafsson (42) møtte i dag pressen for første gang etter at han ble løslatt fra sine al-Qaida-kidnappere i Mali.

42-åringen forteller om sine nesten seks år i fangenskap, og starter pressekonferansen med å takke familie, venner og alle som har støttet ham.

- Først og fremst vil jeg si at jeg er glad for å være her i dag. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle komme hjem igjen, sier Gustafsson.

Saken oppdateres fortløpende.

Kjørt ut i ørkenen

Han forteller innledningsvis om hvordan han ble kidnappet i Timbuktu i Mali i november 2011, at han og to andre menn ble lagt på planet til en lastebil, som deretter kjørte 24 timer i strekk ut i ørkenen.

HOLDT FANGET: Johan Gustafsson ble holdt fanget i nestenm seks år. Foto: AFP / Al Jazeera / Scanpix
HOLDT FANGET: Johan Gustafsson ble holdt fanget i nestenm seks år. Foto: AFP / Al Jazeera / Scanpix Vis mer

- Vi visste ingenting i starten. Den første tida var tøff, sier han.

- Det var et uhyggelig strekke, sier han.

42-åringen forteller at han etter en stund i fangenskap forsøkte å lure kidnapperne til å tro at han hadde konvertert til islam.

- Jeg sa til dem at jeg ville konvertere til islam. Det gjorde jeg for å redde mitt liv, og for å kjøpe meg tid. Jeg trodde ikke det skulle skaffe meg noen fordeler, sier han.

- Ikke del av gruppa

Men det fikk han, forteller han videre:

- Etter det fikk jeg bevege meg mer fritt. Jeg fikk gå rundt blant kidnappere. Jeg kunne ikke snakke med dem, men sitte der og se på dem, sier han - og beskriver de fleste av mennene som svært unge.

- Jeg hadde jo sett dem be, så jeg begynte å be og spise med dem. Om det oppfattes som troverdig - hvem vet? Det føltes ikke som jeg var en del av gruppa, sier han.

Han forteller at han forsøkte å sysselsette seg i tida i fangenskap - at han forsøkte å lære seg det lokale språket, blant annet.

Via radio kunne han med tida derfor oppdatere seg litt om hva som foregikk i resten av verden, sier han.

PROPAGANDA: En av de siste propaganda-filmene fra al-Qaida skaper debatt på nettet etter at en britisk avis omtalte terroristene som al-Qaidas ninjaer. Videoen gir et skremmende bilde av terrortreningen. Video: Al-Qaida / As Sahab. Vis mer

Løslatt i juni

42-åringen forsøkte i løpet av fangenskapet både å flykte fra kidnapperne - og lure dem til å tro at han var muslim, skriver Expressen.

Bakgrunnen for at Gustafsson i dag innkaller til pressemøtet, er at han ønsker å fortelle sin historie selv - før journalister får anledning til å stille ham en rekke spørsmål, ifølge NTB.

Samtidig som han i dag møter pressen i Stockholm, slippes en radiodokumentar om ham og årene i fangenskap.

Gustafsson ble løslatt i juni i år. Da hadde han vært i fangenskap siden den 25. november 2011.

Under pressekonferansen sier han at han siden da har fått god tid til å bearbeide hva han har vært gjennom.

- Det er med en enorm lettelse å komme ut av dette, sier han.

Han sier at han ikke vet hvorfor kidnapperne slapp ham fri.

Tatt på hotell

Han ble da kidnappet på et hotell i Timbuktu, under en motorsykkelferie i Mali.

Gustafsson ble kidnappet med sine venner, en nederlender og en sørafrikaner 25. november. Under kidnappingen ble en tysk statsborger skutt og drept.

Video: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer Vis mer

To uker seinere, 9. desember, tok Aqim på seg ansvaret for kidnappingen. De slapp da et bilde av 42-åringen.

Sitt første møte med kidnapperne glemmer ikke den svenske 42-åringen:

- Da jeg åpnet døra stod en bevæpnet mann der, med sin Kalasjnikov rettet mot ansiktet mitt.

- Det første jeg så var våpenet foran ansiktet hans, bare noen desimeter fra hodet. Deretter så jeg mannens øyne, sier Gustafsson i dokumentaren i Sveriges radio Ekot.

Klarte å rømme

I dokumentaren forteller han også at han i starten av 2013 lykkes i å rømme fra kidnapperne, men at han etter to dager på flukt ble innhentet av dem.

På pressekonferansen sier han at han lenge hadde planlagt fluktforsøket, og at han gjennomførte det da kidnapperne var borte.

- På natta dro jeg av. Det vil jeg aldri glemme. Jeg hadde gått mange mil før, under trening - men for hvert steg jeg tok der ute i ørkenen, tenkte jeg at «Dette er et steg nærmere det jeg har forberedt. Hvert steg er ett steg nærmere frihet», sier han.

- Men de kom etter meg og hentet meg. Det var en forferdelig skuffelse, og jeg fryktet at de ville henrette meg eller straffe meg.

Han fikk imidlertid ingen straff, sier han på pressekonferansen.

- Jeg tror nok jeg hadde større verdi for dem som levende enn død.

Etter det gikk det fire og et halvt år før han ble sluppet fri.

Gustafsonn ble holdt fanget av gruppa Aqim, som er den nordafrikanske grenen av al-Qaida.

Under pressekonferansen sier han at hans inntrykk er at mange av de unge, lokale mennene i området ikke hadde noen alternativer til å slutte seg til terroristgruppa.

- De kan verken lese eller skrive, og vet ikke om noe annet. De lever dessuten et tøft liv i ørkenen, men om man slutter seg til gruppa får man gratis mat og et våpen, sier han.