HAR MISTET 4,3 MILLIARDER: Johan H. Andresen har blitt forbigått av både Olav Thon og Kjell Inge Røkke på årets formuetopp. Foto: Jacques Hvistendahl
HAR MISTET 4,3 MILLIARDER: Johan H. Andresen har blitt forbigått av både Olav Thon og Kjell Inge Røkke på årets formuetopp. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Johan (52) har toppet listene i fire år - nå har formuen stupt med 4,4 milliarder

Olav Thon og Kjell Inge Røkke har gått forbi med sine milliardformuer. Her er Norges 50 rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå i natt ble skattelistene for 2012 offentliggjort.

Mannen som har tronet som Norges rikeste i fire år på rad, tobakksarvingen Johan Henrik Andresen, har stupt på skattelistene.

Fra at han i fjor sto med oppført med en formue på hele 11,1 milliarder kroner, står han nå oppført med 9,8 milliarder kroner. Årsaken er ifølge DN at han har overført store verdier til sine barn.

Andresen driver industri- og finanskonsernet Ferd. Andresen er tidligere kjent som «tobakksprinsen», siden hans familie i flere generasjoner drev produksjon av tobakk. Noen år etter at han overtok etter sin far stumpet han røyken og solgte tobakksvirksomheten ut av landet.

Krympte med 4,4 milliarder Andresen har også gått ned i inntekt, fra 11 millioner på fjorårets liste til 9,8 millioner på skattelistene for 2012.

Eiendomskongen Olav Thon har bysket forbi han på lista, og topper lista over de rikeste med 9,9 milliarder kroner i ligningsbasert formue. 90-åringen tjente 37 millioner kroner, og skattet 124 millioner.

Kjell Inge Røkke har også gått forbi Andresen, med en formue på litt over ni milliarder kroner. Han står imidlertid oppført med null kroner i inntekt. Røkke må likevel ut med 99 millioner i skatt.

Røkke økte pengebingen Av de tre toppene er det Røkke som har økt formuen mest. Fra 2011 økte han formuen sin med over én milliard kroner.

Det er investor Trond Mohn (70) som følger etter de tre på lista, med en formue på 3,9 milliarder kroner. Mohn er også mannen som tjente aller mest i fjor. Ifølge skattelistene tjente han 232 millioner kroner, og det er sønnen Frederik som tjente nest best.

Frederik Wilhelm Mohn nærmer seg også farens formue, med sine 3,5 milliarder på bok. Han er Norges sjette rikeste.

Den femte rikeste er Pareto-gründer Svein Støle (50). Pareto er verdens største meglerhus innenfor shipping og oljeservice.