Johan J. råkjørte - mistet lappen

Tidligere samferdselsminister og Sp-veteran Johan J. Jakobsen ble tatt for råkjøring i hjemfylket lørdagen før stortingsvalget i 1997. Han ble fratatt førerkortet og fikk det først igjen tre måneder etter, uten at saken ble kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Jakobsen selv som forteller om fadesen i sin memoarbok «Mot strømmen».

Jakobsen, som på dette tidspunktet var statsministerkandidat for Senterpartiet, var på vei hjem etter å ha avsluttet valgkampen for Sp i Nord-Trøndelag.

- Jeg hadde leid bil på Værnes for å være mest mulig mobil mens jeg var i hjemfylket. Lørdag ettermiddag skulle jeg kjøre tilbake til flyplassen for å dra tilbake til Oslo, for å få en rolig helg før valgvaken i Håndverkeren mandag kveld.

Underveis til flyplassen skjønte Jakobsen at han kunne rekke et tidligere fly og få en lang lørdagskveld hjemme etter tre ukers sammenhengende reisevirksomhet.

- Leiebilen var en rask Opel Vectra. Den lot seg ikke be to ganger da jeg la litt ekstra trykk på gasspedalen. Det skulle jeg ikke gjort, skriver Jakobsen.

Skrekk

- I 60-kilometerssonen opp mot Eggehvammen like nord for Steinkjer opplevde jeg alle bilføreres skrekk, nemlig å bli stoppet og vinket inn av en bestemt politimann, når du samtidig vet at du har kjørt over fartsgrensen. Med 86 km i timen var det ingen bønn: Førerkortet røk!

Jakobsen fikk midlertidig førerkort for å komme seg til Værnes. Der ble dette tatt fra ham, og i tre måneder var Sp-veteranen billøs.

Jakobsen bestemte seg for ikke å gjøre som tidligere statsminister Jan P. Syse, som protesterte mot boten han fikk for å kjøre for fort i en 60-km-sone nord for Elverum i 1990. Han innså at han ikke hadde grunnlag for å protestere. Politiet hadde bare gjort jobben sin.

Jakobsen ønsket heller ikke å søke om å få kortet tilbake tidligere. Var ikke episoden allerede kjent, ville den i hvert fall bli det da. Spent ventet han på oppslaget om den fartsglade parlamentariske lederen i Dagbladet eller VG. Det kom ikke på valgdagen, og ikke i ukene etter.

Roser politiet

- Den 13. desember fikk jeg førerkortet tilbake. Knapt noen hadde registrert at jeg ikke disponerte bil i de tre månedene som hadde gått siden valgkampen, sier Jacobsen.

- I dag kan jeg smile av det som skjedde. Men den gangen syntes jeg det var ganske ille. Når en vet hvor mye lekkasjer som kommer fra politiet, synes jeg politiet i Nord-Trøndelag fortjener honnør for å ha satt sin ære i å etterleve taushetsplikten, sier Jakobsen til Dagbladet.

GRISEKJØRTE: Johan J. Jakobsen.