Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Johan Mathis fikk vite om onkelens død på Facebook: - Det er ikke om å gjøre å være først

Ber folk tenke seg om før de publiserer på sosiale medier.

 FRUSTRERT:  Johan Mathis Gaup fikk vite om onkelens død på Facebook. Nå oppfordrer han folk til å tenke seg om før de publiserer kondolanser på Facebook. Foto: Privat
FRUSTRERT: Johan Mathis Gaup fikk vite om onkelens død på Facebook. Nå oppfordrer han folk til å tenke seg om før de publiserer kondolanser på Facebook. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt klokka 14 lørdag dukket det opp en kondolanse på Facebook-veggen til Johan Mathis Gaup.

Mannen fra Kautokeino var på fotballturnering i Alta da han fikk melding hjemmefra med spørsmål om hva som hadde hendt, og han visste ikke hvem det gjaldt eller hva som hadde hendt.

- Det første jeg tenkte på var faren min. Han er 71 og går på medisiner etter hjerteoperasjoner, og samtidig fikk jeg melding fra min datter om at jeg måtte ringe henne med en gang, sier Gaup til Dagbladet om hendelsen som først ble omtalt av iFinnmark.

Visste ikke hvem som var død Deretter fulgte noen hektiske minutter der meldinger tikket inn på mobilen hans, mens han og resten av familien måtte legge sorgen til side da de forsøkte å orientere seg om hvem som hadde gått bort.

Etterhvert kom beskjeden om at det var onkelen til Gaup som hadde gått bort.

Da bestemte familien seg for å ikke offentliggjøre det før helga. Dette ettersom flere pårørende var umulige å få tak i fordi de var på fjellet.

- Jeg setter pris på at folk bryr seg, men i dette tilfellet var det sjokkartet og altfor tidlig. Offentligheten fikk vite om dette før presten rakk å komme over dørstokken til tanta mi med dødsbudskapet, sier Gaup om Facebook-meldingene.

Gaup mener at folk må ta tilbake gammeldags etikette når det gjelder å meddele dødsfall eller fødsler.

- Et forkastelig kappløp eller ren ubetenksomhet Finnmarkingen hadde i lengre tid opplevd hastverket med å publisere gratulasjoner og kondolanser på sosiale medier som vanskelig, og ble både frustrert og sint da han selv fikk den vanskelige beskjeden gjennom Facebook.

Derfor satt han seg mandag ned og skrev et innlegg på sin egen Facebook-profil der han oppfordret folk til å vise skjønn i slike situasjoner.

- Er det et forkastelig kappløp eller ren ubetenksomhet? Det vet vi ikke. Tenk dere om, alle der ute. Det er lov å spørre mer diskret, så blir kanskje sjokket og sorgen mindre og annerledes, skrev Gaup i innlegget der han også meddelte at onkelen hadde gått bort.

- Vent noen dager
Han forteller at han har fått god respons på det han skrev.

Nå håper han at folk tenker seg litt om før de offentliggjør ting som betyr mye for de det gjelder, og heller vente på at de det gjelder skal være klare for at budskapet skal spres.

Gaup understreker at folk flest ikke er trent opp til å formidle alvorlige hendelser på samme måte som han mener for eksempel pressen er.

- Det er ikke galt med kondolanser, men det har vært gammel etikette å vente noen dager før man tar kontakt med noen etter en dramatisk hendelse. Det er ingen kamp om å være først, ingen vinner på det, sier Johan Mathis Gaup.

Hele Norges coronakart