TERRORTILTALT: Dette bildet viser Martin Schibbye (t.v.) og Johan Persson i Etiopia før de ble pågrepet. Rettssaken mot de to fortsetter i dag. Foto: Privat/Expressen
TERRORTILTALT: Dette bildet viser Martin Schibbye (t.v.) og Johan Persson i Etiopia før de ble pågrepet. Rettssaken mot de to fortsetter i dag. Foto: Privat/ExpressenVis mer

- Johan og Martin ble skutt under pågripelsen

Aktor skal vise våpenfilm i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Martin Schibbye (31) og Johan Persson (29) møter i dag til en ny rettsdag i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Til stede er representanter for både svenske, amerikanske og tyske utenriksmyndigheter, og etter at fangetransporten ble forsinket i trafikken vil det nå ifølge Dagens Nyheter bli vist fotodokumentasjon i retten.

Aktoratet vil vise en film de svenskene holder i ett eller flere våpen, og mener filmen er et sentralt bevis på at de to er skyldige i terrorplanlegging.

Svenskene var på reportasjereise i den omstridte Ogaden-regionen da de ble pågrepet. Målet skal ha vært å undersøke oljeselskapet Lundins virksomhet i regionen. Journalistene skal ha vært sammen med soldater fra opprørsbevegelsen ONLF da de ble tatt.

Skuddveksling En 27-årig soldat fra den etiopiske hæren var aktoratets første vitne i dag. Han var med på pågripelsen.

- Vi så at svenskene tok seg over grensa fra Somalia i bil, sammen med sju bevæpnede somaliere. Vi fulgte etter dem, sier soldaten i retten.

Han sier han deltok både i pågripelsen og i en forutgående skuddveksling.

- De to svenskene løp vekk da skytinga begynte. De tok av seg trøya for å vise at de var utlendinger. Begge svenskene ble skutt i høyre skulder, oppgir soldaten.

- Kjente ikke loven Sentralt i svenskenes sak er at Etiopia nylig skjerpet terrorlovgivningen. De to journalistene har innrømmet at de tok seg illegalt inn i landet, men sier de stiller seg uforstående til terrortiltalen.

Også ifølge Dagens Nyheter sier Martin Schibbyes kone, Linnea, at de to ikke var klar over at lovene var skjerpet.

- De kjente ikke til disse lovene da de reiste. Hadde de visst om innskjerpingen av terrorlovene hadde de helt sikkert oppført seg på en annen måte, sier Linnea Schibbye Steiner.

Hun sier mannen hennes er en svært erfaren journalist.

- Krevende - Men han og Johan fikk ikke med seg at lovene var blitt endret. Andre journalister er blitt arrestert men så utvist i løpet av noen uker, og bare bøtelagt for å ha tatt seg ulovlig inn i landet, illustrerer hun.

Journalistenes svenske advokat Thomas Olsson mener det er krevende å sette seg inn i terrorlovgivningen i Etiopia.

De to ble pågrepet i Etiopia 1. juli i år.

To av tiltalepunktene gjelder støtte og deltagelse i terrorvirksomhet, noe Persson og Schibbye nekter for. De er også tiltalt for ulovlig innreise i landet, noe de har erkjent.

Blir de to dømt på alle punkter risikerer Schibbye og Persson 40 år i fengsel

- VAR HOS OPPRØRSBEVEGELSE: Svenskene var ifølte tiltalen sammen med medlemmer av gruppa ONLF. Illustrasjonsfoto: AFP/Scanpix
- VAR HOS OPPRØRSBEVEGELSE: Svenskene var ifølte tiltalen sammen med medlemmer av gruppa ONLF. Illustrasjonsfoto: AFP/Scanpix Vis mer