ARRESTERT: Den erfarne frilansjournalisten Martin Schibbye, her på Filippinene, risikerer nå 40 års fengsel i Etiopia. Foto: Jonas Gratzer/Kontinent Agency
ARRESTERT: Den erfarne frilansjournalisten Martin Schibbye, her på Filippinene, risikerer nå 40 års fengsel i Etiopia. Foto: Jonas Gratzer/Kontinent AgencyVis mer

Johan og Martin risikerer 40 års fengsel i Etiopia

Svenske journalister tiltalt for terror: - Holder fortsatt håpet oppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frilansjournalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson ble pågrepet i Etiopia 1. juli i år. Ifølge svenske medier kan rettssaken mot de to begynne allerede i morgen. Blir de to dømt på alle punkter risikerer Schibbye og Persson 40 år i fengsel.

Journalistene ble arrestert for ulovlig å ha krysset grensen til Etiopia og skal ha vært sammen med soldater fra opprørsbevegelsen ONLF da de ble tatt.

Målet med reportasjereisen skal ha vært å undersøke oljeselskapet Lundins virksomhet i den omstridte Ogaden-regionen.

ONLF anses som ei terrorgruppe i Etiopia.

Håper Til Aftonbladet sier Schibbyes kone, Linnea Schibbye Steiner, at de to fortsatt holder motet oppe og har tro på at de blir frikjent for terrortiltalen.

- De vet de støttes i mediene, noe de er glade for. De har også en god støtte i ambassaden her, og håper at UD hjemme gjør de de kan, sier Schibbye Steiner.

TOK SEG ULOVLIG INN: Johan Persson og kollega Schibbye har erkjent at de tok seg inn i Etiopia uten visum. Her Persson i Kenya. Foto: Privat/Kontinent Agency
TOK SEG ULOVLIG INN: Johan Persson og kollega Schibbye har erkjent at de tok seg inn i Etiopia uten visum. Her Persson i Kenya. Foto: Privat/Kontinent Agency Vis mer

- De snakker mye strategi, og prøver å hjelpe seg selv så mye de kan. De har, akkurat som oss, mange teorier om hvordan dette kan gå. Ingen vet.

Terror Etiopiske myndigheter mener de to slett ikke er journalister, og at de samarbeider med opprørerne. Undersøkelser ved Lundins oljeinstallasjoner mistenkes av myndighetene ha vært for å angripe eller bruke terror mot disse, og politiet mener de to har deltatt i væpnede aktiviteter.

Opprinnelig var rettssaken planlagt begynt tirsdag, men ifølge Expressen er svensk UD på plass i Addis Abeba allerede i morgen tidlig - og forberedt på at rettssaken kan bli framskyndet.

- Vi har tidligere opplevd at man ikke forholder seg til de planlagte datoer, sier ambassadør Jens Odlander.

Innrømmet - Vi vil se om alt går riktig for seg. Vi har vært i kontakt med dem, og de var ved godt mot. De skal ikke være fysisk skadd, opplyser ambassadøren.

UD-veteran Carl-Henrik Ehrenkrona vil også overvære rettssaken. Svenskene har engasjert tre advokater.

Schibbye og Persson nekter straffskyld - men har i avhør innrømmet, slik de også er tiltalt for, at de tok seg ulovlig inn i Etiopia.

I ETIOPIA: Dette bildet viser to svenskene i Etiopia, kort tid før de ble arrestert. Foto: Expressen
I ETIOPIA: Dette bildet viser to svenskene i Etiopia, kort tid før de ble arrestert. Foto: Expressen Vis mer

Dermed er sjansen for straff stor - men frikjennes de for de mest alvorlige tiltalepunktene, terror, kan de slippe unna med utkastelse og en saftig bot.

Beslag Svenske medier vil dekke saken i Addis Abeba, og natt til søndag fikk både SVT og svensk TV4 TV-kameraer beslaglagt av etiopiske tollere.

- Dette hender med jevne mellomrom. Vi håper å få utstyret tilbake, sier SVT-redaktør Judit Ek til Rapport.

Den meget omstridte statsministeren i Etiopia, Meles Zenawi, var nylig på besøk i Norge.

Da diskuterte han de to journalistene med Jens Stoltenberg - uten at han tok norske innvendinger til følge.

- Jeg nevnte spørsmålet relatert til to svenske journalister, bekreftet Stoltenberg etter et møte med den etiopiske statsministeren.

MØTTE JENS: Men Etiopias kontroversielle elder Meles Zenawi har ikke vist tegn til å se mildere på de to svenskene. Foto: AFP/Khaled Al-Fiqi/Scanpix
MØTTE JENS: Men Etiopias kontroversielle elder Meles Zenawi har ikke vist tegn til å se mildere på de to svenskene. Foto: AFP/Khaled Al-Fiqi/Scanpix Vis mer
ANSETT SOM TERRORGRUPPE: Svenskene er tiltalt for å samarbeide med Ogaden National Liberation Front. Her tre ONLF-soldater i 2007. Foto: AFP/Scanpix
ANSETT SOM TERRORGRUPPE: Svenskene er tiltalt for å samarbeide med Ogaden National Liberation Front. Her tre ONLF-soldater i 2007. Foto: AFP/Scanpix Vis mer