Johan Sverdrup kan gi inntekter på 1350 mrd. kroner

Investeringene på rundt 200 milliarder er bare peanøtter i forhold til inntektene.

 51.000 ÅRSVERK:  Alt ligger til rette for stor aktivitet for Statoil på Johan Sverdrup-feltet.
51.000 ÅRSVERK: Alt ligger til rette for stor aktivitet for Statoil på Johan Sverdrup-feltet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Johan Sverdrup-feltet vil ifølge Statoil gi store inntekter og bli et av de mest lønnsomme industriprosjektene for Norge de neste tiårene.

Utbyggingens første fase kan gi 51 000 årsverk knyttet til norske leveranser. Feltet kan samlet gi 1350 milliarder kroner i inntekter.

- Johan Sverdrup representerer alt vi står for som industri , og vår tro på fremtiden. Dette blir et gigantprosjekt som vil sikre energiforsyning og arbeidsplasser, og gi store ringvirkninger og verdier for det norske samfunnet, industrien og partnerskapet bak utbyggingen, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon norsk sokkel i Statoil, i en melding.

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet, og blant de største utbyggingsoppgavene i årene framover. Nå legges konsekvensutredning for feltet og kraftløsning ut på høring.

51 000 årsverk Utbyggingen av første fase av Johan Sverdrup-feltet er antatt å skape rundt 51 000 årsverk nasjonalt, av dette er hele 22 000 årsverk forventet hos leverandørbedrifter i Norge og cirka 12 000 årsverk i deres underleverandørbedrifter.

I driftsfasen viser beregninger at et gjennomsnittsår vil gi  2700 årsverk, og ved full feltutbygging forventes 3400 årsverk.

Estimater fra Agenda Kaupang viser at norsk leverandørindustri vil kunne oppnå over 50 prosent av oppdragene i byggefasen, og rundt 90 prosent i driftsfasen.

- Det er svært viktig for Johan Sverdrup-utbyggingen at norsk leverandørindustri posisjonerer seg godt for mulighetene som ligger her, sier Nylund.

Et nytt kapittel Et foreløpig anslag viser at  den samlede produksjonsinntekten kan bli hele 1350 milliarder kroner over 50 år. Av dette vil selskapsskatt alene kunne gi staten 670 milliarder i direkte inntekter.

De totale investeringene for første utbyggingsfase er 100-120 milliarder kroner, og en produksjon i området 315.000-380.000 fat per dag.

Flere nyheter Meglerkjempe rykker ut med "selg" på Statoil
Analytikere venter flere Statoil-tap
Statoil: - Vi skal ikke skru på og av når oljeprisen svinger