STO FRAM: Etter at Johanne Bjørnå sto fram og fortalte om at hun selv hadde blitt utsatt for en sovevoldtekt, har hun fått mange reaksjoner fra lesere.

FOTO: Jan Harald Tomassen/NRK
STO FRAM: Etter at Johanne Bjørnå sto fram og fortalte om at hun selv hadde blitt utsatt for en sovevoldtekt, har hun fått mange reaksjoner fra lesere. FOTO: Jan Harald Tomassen/NRKVis mer

Johanne sto fram som voldtektsoffer - møtt med at hun «fortjente det»

- Det gjør vondt å lese det, sier Johanne Bjørnå (21).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Johanne Bjørnå sto fram og fortalte om at hun selv hadde blitt utsatt for en sovevoldtekt, har hun fått mange reaksjoner fra lesere. De aller fleste reaksjonene har vært positive, men i kommentarfeltet til flere aviser har det vært mange krenkende kommentarer:

«Hun fortjente å bli voldtatt»

«Når hun legger seg i sengen hans, er det en invitasjon»

På sin egen Facebook-profil spør Johanne følgende:

- Fortjente jeg å bli voldtatt fordi jeg la meg i en seng jeg ikke eier?

- Folk sine holdninger ryster meg, og jeg blir skremt av enkelte kommentarer. Det beviser bare hvor viktig og nødvendig det er med forebyggende arbeid. Holdningsarbeid, skriver hun.

Til Dagbladet utdyper hun kommentaren:

- Det gjorde vondt å lese disse innleggene. De som skrev dette klarte å såre meg, og det er helt forferdelig hva folk får seg til å skrive, sier Johanne til Dagbladet.

Johanne var 18 år da hun selv opplevde å bli utsatt for det forferdelige overgrepet. Uten at hun visste om det selv ble hun voldtatt mens hun sov. Nå bruker hun den traumatiske opplevelsen som skjedde for tre år siden til å lage kampanjefilm.

Ble trodd I tre år hun kjempet hun i retten for å bli trodd, og hun måtte gjennom tre rettsinstanser før gjerningsmannen ble dømt. Han soner nå en fengselsstraff på tre år og åtte måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johanne er skremt over at det finnes personer med slike holdninger, og at de velger å gjøre meningene offentlig kjent.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si om slike meldinger, egentlig. Det er ganske sykt at noen klarer å lire av seg noe sånt, sier 21-åringen i avisa Nordlys.

Johanne forteller at hun utelukkende har fått positive tilbakemeldinger på epost og på sin egen Facebook-profil hvor personer skriver under fult navn og ikke kan være anonym. Problemet er i avisenes kommentarfelt hvor folk kan skrive uten å oppgi fullt navn.

Nettrollene - Jeg synes synd på nettrollene, de som gjemmer seg bak PC skjermen, og skriver frekke kommentarer om mennesker de ikke kjenner. Det er trist at de har et behov for å fremme seg selv, med å være direkte frekk og spydig mot andre, sier Johanne som lurer på hva de selv får ut av en slik oppførsel.

- I tillegg beviser bare nettrollene at holdningsarbeid og forebyggende arbeid er nødvendig. De sårer ikke bare personen de angriper, men kanskje også sine egne venner som har opplevd det samme, men som aldri har tort å fortelle. Tenk om disse nettrollene havner i en jury i en sak som min, hva ville de stemt, spør Johanne.

Uakseptable kommentarer Jostein Larsen Østring, konstituert nyhetsredaktør i Nordlys, karakteriserer kommentarene på avisens Facebook-siden i forbindelse med Bjørnås historie, som uakseptable.

- Det er veldig synd, og vi vil på det sterkeste beklage dette overfor Bjørnå. Vi registrer at det kommer umotiverte negative kommentarer, spesielt i saker som handler om kvinner. Selv om vi modererte kommentarfeltet på Facebook greide vi ikke å fange opp flere stygge kommentarer før det hadde gått for lang tid. De burde vært slettet umiddelbart. Hun burde på ingen måte måtte oppleve å se disse kommentarene, sier Østring.

Avisen har nå gått gjennom rutinene internt.

- Vi bruker stadig mer ressurser på å moderer kommentarfeltet i saker, og det er stadig flere saker hvor vi må stenge for kommentarer . Det er noen få som ødelegger for det store flertallet. I denne saken ser vi noe som gjentar seg i flere saker, nemlig at unge kvinner ikke kan ytre seg i samme grad som menn på nettet. Det er en urovekkende trend, sier Østring til Dagbladet.

Stengte debatten øyeblikkelig Nettavisen hadde åpent kommentarfelt under artikkelen, men valgte å stenge dette ganske fort etter flere upassende kommentarer.

- Vi har moderatorer som skal fange opp hvis kommentarene blir upassende eller for drøy. Da vi ble gjort oppmerksom på disse stengte vi debatten øyeblikkelig, sier vaktsjef Henrik B. Meidell i Nettavisen.

De hadde på forhånd diskutert om kommentarfeltet skule være åpent eller lukket.

- I og med at hun hadde laget en film om temaet, var det en invitasjon til debatt. Vi opplever mange gode kvalitetsdebatter, men i dette tilfellet var det noen som la seg på et nivå slik at vi måtte stenge den. Dette tar vi på det aller største alvor, og vi beklager at slikt skjer, sier Henrik B. Meidell til Dagbladet.