Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Johannes Paul ble saligkåret

Foran over én million mennesker ble avdøde pave Johannes Paul II søndag saligkåret under en messe på Petersplassen.

STOR FOLKEMENGDE: Johannes Paul ble saligkåret. Foto: AP Photo/Domenico Stinellis/Scanpix
STOR FOLKEMENGDE: Johannes Paul ble saligkåret. Foto: AP Photo/Domenico Stinellis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under høylytte gledesutbrudd fra hordene av frammøtte erklærte pave Benedikt sin forgjenger som salig og hyllet hans «titaniske styrke» i å forsvare kristendommen. Dermed er den tidligere paven, som døde i 2005, kommet et avgjørende skritt videre på veien mot full helgenstatus.

Ikke siden paven ble begravet for seks år siden har så mange samlet seg foran Peterskirken, som for anledningen var dekket av bilder og postere av den avdøde paven.

Mange hadde overnattet ute for å sikre seg en god plass til saligkåringsmessen, og allerede ved daggry strømmet store folkemengder til Petersplassen. Like før messen startet klokka ti, meldte italiensk politi at over én million mennesker var til stede.

90 offisielle delegasjoner fra hele verden, blant dem medlemmer fra fem europeiske kongefamilier, og 16 statsledere vil delta under saligkåringen.

Skritt nærmere helgen Med saligkåringen rykker den avdøde paven et avgjørende skritt nærmere å bli kåret til helgen.

Johannes Paul var pave fra 1978 til 2005 og det første ikke-italienske overhode for den katolske kirke på over 450 år. Han var blant annet en sterk motstander av både kommunisme og liberalisering av reglene om prevensjon. Men for mange katolikker framsto han som ydmyk og vennlig og som en sterk forsvarer av den rette troen.

For å bli saligkåret må det dokumenteres at man har utført ett mirakel, og for å kunne helgenkåres kreves ytterligere ett til.

Helbredet Johannes Paul skal på mirakuløst vis ha bidratt til at en fransk nonne, søster Marie Simon-Pierre, ble helbredet for Parkinsons sykdom. Han skal også ha gitt en alvorlig syk polsk niåring tilbake evnen til å gå.

Lørdag talte søster Marie Simon-Pierre på en messe for den avdøde paven.

Bedre image Ifølge eksperter kan saligkåringen hjelpe Vatikanet med å forbedre sitt image etter de mange pedofiliskandalene de siste årene. Andre har vært kritiske til at saligkåringen har gått så raskt. Vanligvis tar prosessen flere tiår.

(NTB)

POPULÆR: Avdøde pave Johannes II er populær: Foto: AFP PHOTO/ALBERTO PIZZOLI/Scanpix
POPULÆR: Avdøde pave Johannes II er populær: Foto: AFP PHOTO/ALBERTO PIZZOLI/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media