Johannes Paul II kanoniseres

Prosessen har startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye pave Benedict XVI ble møtt med stående applaus da han for en rekke geistelige idag forkynte at prosessen med å gjøre hans polpulære og omstridte forgjenger til helgen.

- Saken med å beatifisere John Paul II er åpnet, sa den nye paven i St. John kirken i Lateran i ettermiddag.

Beatifiseringen - prossessen for å gjøre den polske paven John Paul II til helgen - tar fem år. Johannes Paul II døde 2. april i år, og prosessen med å gjøre ham til helgen har startet rekordtidlig etter hans død.

Prosessen startet på 24-års dagen for attentatet mot ham, da en tyrkisk statsborger løftet en pistol og skjøt mot ham på Petersplasdsen i Roma. Han ble hardt såret, og attentatet bidro til at han de senere år var en svært gammel mann.

Informasjon vil nå bli samlet inn av pavekirkens historikere, fra Johan Paul IIs liv. Et helt sentralt poeng vil være å finne et mirakel utført av den døde paven. Kommisjonen som skal undersøke om paven er verdig en helgenstatus, har et vanskelig arbeid.

- De må bevise at noen har blitt reddet på mirakuløst vis... ved hans inngripen, ved å be til Johannes Paul II, og at han eller hun ble frisk fra kreft eller noe liknende, sier Vatikanet-ekspert Michaen Walsh til BBC.

BLIR HELGEN:  Pave Johannes Paul II. Foto: SCANPIX
BLIR HELGEN: Pave Johannes Paul II. Foto: SCANPIX Vis mer