Johannessen slipper for lett unna

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POLITIET: Gjør mediene en god nok jobb i den stadig pågående politikonfliktene? Jeg stusser over fraværet av undersøkende journalistikk i en konflikt som har vart i ca. ett år. Jeg savner informasjon om politifolkenes grunnlønn sammenlignet med tilsvarende yrkesgrupper med 1- 3 års utdannelse.

I argumentasjonen fra Politiets Fellesforbund unngår man elegant å nevne det faktum at det er under 15 år siden det første kullet ble uteksaminert fra den treårige høyskolen som ble opprettet i 1992. Frem til da hadde politifolk bare en ettårig etatsskole uten særlig høye krav til teoretisk kunnskap. På mange måter er politiet flere tiår etter sammenlignbare utdannelser i for eksempel helse – og sosialsektoren. Først de siste 15 årene har politiutdanningen fått et innhold som tåler sammenligning med andre høyskoleutdanninger.

Forskning og utvikling av lærebøker har først fått betydning de siste 10-15 årene. Likevel snakker Arne Johannessen som om politiet består av toppkvalifiserte personer. Det er vel snarere høy etikk og arbeidsmoral som har ført til at vi har et såpass godt politi i Norge. Det er et godt stykke igjen før politiet matcher kompetansen som ellers finnes ved andre utdanningsinstitusjoner. Arne Johannessen snakker om unntakene fra arbeidsmiljøloven som «ekstreme». Er de egentlig det? Baserer Arne Johannessen seg på at uvitenhet og dovenskap florerer i befolkningen når han argumenterer så sterkt? Hva består egentlig unntakene i? Er ikke unntakene til å leve med – uavhengig av den økonomiske kompensasjonens størrelse?

Det norske politiet har en kultur og etikk som de i all hovedsak har all grunn til å være stolte av. Derfor er det så beklagelig at Politiforbundet og Arne Johannessen ser seg blinde på veien til bedre lønnsforhold. Jeg venter på journalisten som tar mikrofonen fra Arne Johannessen og stiller ham kritiske spørsmål om politiets lønnsforhold, og om hva dette unntaket fra arbeidstidsbestemmelsene egentlig er. For så dramatisk forskjellig fra andre yrkesgruppers arbeidsforhold er det vel ikke. Eller?