Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Johannsson blir statsminister: - En fin fyr, sier forgjengeren

Island holder nyvalg til høsten.

NY STATSMINISTER: Sigurdur Ingi Johannsson blir ny statsminister på Island. Foto: EPA/Birgir Thor Hardarson ICELAND OUT
NY STATSMINISTER: Sigurdur Ingi Johannsson blir ny statsminister på Island. Foto: EPA/Birgir Thor Hardarson ICELAND OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framskrittspartiets nestleder, Sigurdur Ingi Johannsson, blir Islands nye statsminister, bekrefter partifelle Höskuldur Thorhallsson etter regjeringspartienes møte på Alltinget.

- Den neste statsministeren vil være en fin fyr. Embetet vil være i gode hender, sa Sigmundur Gunnlaugsson tidligere i kveld ifølge NRK.

Island holder også nyvalg til høsten, opplyser regjeringspartiet Selvstendighetspartiet. Piratpartiet bekrefter at opposisjonen har gått med på løsningen.

- Solid mann Det gjenstår fortsatt forhandlinger om statsrådspostene som på nytt skal fordeles mellom Fremskrittspartiet (tilsvarende Senterpartiet) og koalisjonspartner Selvstendighetspartiet, opplyste Thorhallsson til pressen i Reykjavik onsdag kveld.

DEMONSTRANTER: Her demonstrerer det islandske folket mot den nå tidligere statsministeren, Sigmundur Gunnlaugsson utenfor Alltinget i Reykjavík. REUTERS/Stigtryggur Johannsson/Files
DEMONSTRANTER: Her demonstrerer det islandske folket mot den nå tidligere statsministeren, Sigmundur Gunnlaugsson utenfor Alltinget i Reykjavík. REUTERS/Stigtryggur Johannsson/Files Vis mer

Avtroppende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson var ordknapp i møtet med pressen etter gruppemøtet på Alltinget.

- Det er en god og solid mann som nå blir statsminister, sa en smilende Gunnlaugsson i noen av de første kommentarene til pressen siden Panama-avsløringene. Johansson er foruten nestleder i Gunnlaugssons parti også fiskeri- og landbruksminister i regjeringen som nå skal få en ny sammensetning.

Politisk kaos Det politiske kaoset på Island var nærmest totalt onsdag. Tirsdag kom det beskjed om at statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson ville tre tilbake etter avsløringer om at han og kona har et selskap registrert i et skatteparadis, noe 81 prosent av Islands befolkning mener han bør gjøre, ifølge en fersk meningsmåling.

Men onsdag sendte hans kontor ut en pressemelding på engelsk til internasjonale medier der det ble understreket at Gunnlaugsson ikke hadde gått av, men bare «trådt til side for en periode», og at han ville fortsette som partileder for Framskrittspartiet. Dette partiet kan sammenlignes med det norske Senterpartiet.

Demonstrasjoner Islandsk politi anslo at 8000 mennesker protesterte i Reykjavík etter avsløringene i de såkalte «Panama Papers», skriver Morgunbladid.

- Det er et enormt antall, sa Aranar Runar Marteinsson i hovedstadspolitiet på mandag.

EGGKASTING: Sinte demonstranter kaster egg på det islandske alltinget. FOTO: Ásta Helgadóttir / Twitter
EGGKASTING: Sinte demonstranter kaster egg på det islandske alltinget. FOTO: Ásta Helgadóttir / Twitter Vis mer

Noen av demonstrantene har også kastet egg og bananer på parlamentsbygningen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram