Coronavirus:

Johansen advarer

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo tillater seg å være forsiktig optimist. Samtidig advarer han om andelen positive coronatester.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+608.3K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Mandag ble det registrert betydelig færre nye smittetilfeller i Oslo enn samme dag uka før. Byrådsleder Raymond Johansen tillater seg å være forsiktig optimist, samtidig som han advarer.

- Smittenivået er fremdeles høyt, men vi ser at veksten har flatet ut noe. Man kan si at det er grunn til forsiktig optimisme. Kanskje har vi nå klart å stoppe den dramatiske økningen, sier Johansen til Dagbladet før han advarer:

- Samtidig ser vi at andelen positive tester er høyere enn noensinne. Vi tester omkring 2500 personer hver dag og andelen positive ligger på omkring 7,2 prosent. I tillegg øker antall innleggelser og dødsfall noe. Så situasjonen i Oslo må fremdeles karakteriseres som alvorlig.

OPTIMIST: Byrådsleder Raymond Johansen tillater seg å være forsiktig optimist. Foto: Terje Bendiksby / NTB
OPTIMIST: Byrådsleder Raymond Johansen tillater seg å være forsiktig optimist. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Uaktuelt å lempe

I forrige uke valgte Oslo kommune å innføre tiltak rettet mot ungdommer og ungdomsskoler. Dette fordi man så den største økningen i antallet nye smittetilfeller blant personer i alderen 13-19 år. Foreløpig er det uaktuelt å lempe på noen av tiltakene.

- Det er uaktuelt å lempe på tiltakene med dagens smittetall. Vi må fortsette arbeidet til vi ser en større nedgang. Det meste tyder på at vi må leve med de fleste tiltakene en stund til, og dersom smittetallene øker igjen, så kan det bli aktuelt med ytterligere tiltak.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Julefeiring

Byrådslederen minner om at dersom vi ikke hadde innført tiltakene mot spredningen av covid-19 i Oslo, så ville smittesituasjonen sannsynligvis ha vært dramatisk verre. Bare se på andre europeiske byer, sier han.

Johansen sier at man bør være forsiktige med å reise nå som Oslo er under sosial nedstenging. Samtidig sier han at Oslo kommune håper å få ned smittetallene slik at man kan reise hjem til jul.

- Tradisjonelt besøker man ulike deler av familien i jula – lille julaften, julaften, første juledag og andre juledag. Det er forbundet med stor aktivitet. I år blir det viktig å overholde forsamlingsforbudet, holde avstand og holde seg hjemme dersom man er syk. Desto flinkere vi er til å etterleve tiltakene før jula, desto større er sannsynligheten for at vi kan feire jul på en mest mulig vanlig måte, sier byrådslederen og fortsetter:

- Men det er helt usannsynlig at julefeiringen blir helt som vanlig, ikke bare i Oslo, men mange steder. Det er ille dersom julefeiringen fører til smitteøkning.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Tiltak og forbud

Strenge tiltak over tid kan føre til tiltakstretthet blant befolkningen. Johansen vil berømme oslobefolkningen for deres etterlevelse av tiltakene hittil.

- Jeg er utrolig glad for den sterke oppslutningen om, og forståelsen for, tiltakene våre. Det er ingen tvil om at de er inngripende i folks liv. Etterlevelsen tyder på at alle forstår alvoret som er knyttet til denne situasjonen.

Johansen vil også berømme politiet for å slå hardt ned på dem som bryter coronaforbudene.

- Selv om de fleste er flinke til å følge reglene, så er jeg veldig glad for at politiet følger opp lovbrudd. I helga ble flere private sammenkomster stoppet, og det ble varslet om bøter til dem som deltok. Det betyr at dersom du bryter disse forbudene, så risikerer du å bli straffeforfulgt. Det er krevende, men riktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer