Johansen om bleieutspillet: - Ikke en verdig eldreomsorg i Oslo

Stang: - Dette er skremselspropaganda fra Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Ordfører i Oslo, Fabian Stang, fortalte til Dagsavisen forrige fredag at han skiftet bleier på sin far, og at han ikke skjønner at det er så forferdelig.

Onsdag møtte Stang Arbeiderpartiets Raymond Johansen til debatt om eldreomsorgen i Oslo, fra Valgboden til Dagbladet. Arbeiderpartiet ønsker å innføre eiendomsskatt i Oslo, for å kunne bruke pengene på barnehager og eldreomsorg - for møte eldrebølgen som skylder over byen om få år.

- Vi ser mange eksempler på at det ikke er en verdig eldreomsorg i Oslo, og det bekymrer meg, sier Raymond Johansen, og peker på tiden det brukes på de eldre og kvaliteten.

Fabian Stang mener på sin side at det er mulig å få til en verdig eldreomsorg i Oslo, selv om familimedlemmer er med å ta ansvar.

- Vi har et betydelig forbedringspotensiale i eldreomsorgen, men vi skal heller ikke glemme alt det positive som blir gjort, sier Stang.

- Det er sånn at det offentlige har, skal og tar ansvar for eldreomsorgen. Men jeg tror at de som har tid til å bistå som pårørende har blitt redde for det. I min situasjon var det slik at jeg gjorde det for å kunne ta med far på hyttetur, siden han ønsket det, og ga han en verdig avslutning på sitt liv, sier Fabian Stang om bleieoppslaget i Dagsavisen fredag.

- Mistenkelig adferd Siden januar 2013 er det meldt inn 8000 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i Oslo kommune, men innholdet i rapportene har vært unndratt offentligheten. Nylig ble det også kjent at Oslo kommune ikke vil offentliggjøre rapportene før etter valget.

Ap-nestleder Hadia Tajik reagerer kraftig på at Oslos innbyggere ikke blir gjort kjent med avvikene, og sa tirsdag at hun blir mistenksom.

- Jeg blir mistenksom, for det er mistenkelig adferd. Det er merkelig at de ikke vil gi sine velgere tilgang på relevant informasjon før valget, sa Tajik fra Dagbladets Valgbod tirsdag.

Johansen følger opp utsagnet, med å si at det er alvorlig at kommunen ikke gir innsyn i dokumentene.

- Vi har 8000 avviksfeil i kommunen, men om dette er fall eller hva det er, det vet vi ikke, siden den ikke er offentliggjort, sier Johansen.

- Vanskelig å gjøre så fort Kommunen har bestemt at pressen ikke vil få tilgang til dokumentene om avvik før etter valget.

- Hvis man ønsker å få ut to eller tre av de dokumentene som er sladdet, så kan vi få til det. Men det er vanskelig å få ut alle 8000 sakene så fort, svarer Stang om hvorfor rapporten ikke blir sluppet.

- Adresseavisen ba om innsyn allerede i mars!, kontrer Raymond Johansen, som ikke legger skjul på at han mener Oslo kommune bruker svært lang tid på å gi innsyn i rapporten.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.