John + John = sant

John Kerry ligger an til å vinne klart i California tirsdag, og er nærmere et politisk partnerskap med John Edwards enn noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANTA MONICA/LOS ANGELES (Dagbladet): - John er en god visepresidentkandidat, som jeg vil vurdere å ha med meg, sa John Edwards med et smil under den store CNN-debatten i Los Angeles mellom de fire gjenværende kandidatene som kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Senator John Kerry, som så langt har vunnet 18 av 20 primærvalg og er storfavoritt, lo godt og takket for tilliten. Foreløpig sier han ingen ting om han vil invitere Edwards med på laget om han vinner.

Brakvalg for Kerry

Selv om de to i debatten avslørte at de har ulikt syn på dødsstraff, valgkampstøtte fra tunge lobbyister og helse- og handelspolitikk, var likevel alliansen Kerry-Edwards mer tydelig.

- Edwards har mange kvaliteter som jeg respekterer høyt, men jeg tar ikke noe for gitt før jeg har vunnet nominasjonen, sa Kerry.

Tirsdag går USAs mest folkerike stat og verdens 6. største økonomi, California, til valg sammen med ni andre stater. Kampen om til sammen 1151 delegater, hvorav 370 fra California, skjer på tirsdag som også kalles Super-Tirsdag. De siste meningsmålingene viser at Kerry leder klart i California, Ohio og New York. Og de fleste regner med at det er vinn eller forsvinn for Edwards. Blir det forsvinn kan det politiske partnerskapet med Kerry utvikle seg raskt.

- John Kerry vil gjøre et brak-valg i California. Han har ikke minst overveldende støtte fra de spansktalende, sier en av de sentrale latinopolitikerne i USA, Antonio Villaraigosa.

Bush vil splitte USA

Samme dag som tv-personligheten Rosie O'Donnell og hennes kvinnelige kjæreste inngikk partnerskap, understreket både Kerry og Edwards at de mener giftermål er noe mellom en mann og en kvinne. Begge er imidlertid oppgitt over utspillet til Bush om å grunnlovsfeste et forbud mot at mennesker av samme kjønn kan gifte seg. Både Kerry og Edwards mener dette bør være opp til hver enkelt stat, og Kerry sa at dette var et forsøk fra Bush på å splitte USA ytterligere.

- Han forsøker alltid å skape en kulturell krig, og han går etter det som betyr minst i amerikanske politikk, fordi han kan ikke snakke om hvordan han skal skape nye arbeidsplasser eller sørge for forsvarlig helse- og sosialpolitikk. Han har ingen plan, sa Kerry.

HOLDER KORTENE TETT: - John Edwards har mange kvaliteter som jeg respekterer høyt, men jeg tar ikke noe for gitt før jeg har vunnet nominasjonen, sa Massachusetts-senator John Kerry på spørsmål om han vil inngå politisk partnerskap med John Edwards.