John (36) fikk giftsprøyta mens kona hans og drapsofferets døtre så på

I natt ble han den 501. henrettede siden Texas gjeninnførte dødsstraff i 1982. I morgen står nummer 502 for tur.

FIKK GIFTSPRØYTA I NATT: John Manuel Quintanilla (36) ble den 501. fangen som er henrettet siden Texas gjeninnførte dødsstraff i 1982. Foto: Texas Department of Criminal Justice/AP/Pat Sullivan/NTB Scanpix
FIKK GIFTSPRØYTA I NATT: John Manuel Quintanilla (36) ble den 501. fangen som er henrettet siden Texas gjeninnførte dødsstraff i 1982. Foto: Texas Department of Criminal Justice/AP/Pat Sullivan/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter den fatale injeksjonen, snorket John Manuel Quintanilla rundt seks ganger før han klokka 19.32 (lokal tid) ble erklært død lenket til dødssenga i Huntsville State Penetentiary i Texas.

Døden inntraff 15 minutter etter at han ble gitt giftsprøyta, melder nyhetsbyrået AP.

Før henrettelsen, hadde 36-åringen sittet på dødscella i ni år siden han i 2004 ble dømt til døden for å ha skutt og drept den pensjonerte politibetjenten Victor Billings (60) under et ran av en spillehall i Victoria 22. november 2002.

Kona så på På spørsmål om han hadde noen siste ord før henrettelsen, uttalte Quintanilla at han elsker sin kone, en tysk kvinne som han ble gift med mens han satt i fengsel.

- Takk for alle de lykkelige årene, sa John Manuel Quintanilla til henne. Han ytret ingen ord til drapsofferets familie eller venner.

Både hans kone og drapsofferets to døtre var til stede og så henrettelsen gjennom et vindu i fengselet i Texas. Den tyske kvinnen gråt mens giftsprøyta ble satt og livet til hennes dødsdømte mann ebbet ut.

Niende i år John Manuel Quintanilla ble den niende fangen som hittil i år har møtt døden i Texas. Samtidig ble han den 501. henrettede siden Texas gjeninnførte dødsstraff i 1982.

Dette var den første av to henrettelser i Texas som er planlagt denne uka. I morgen skal Vaughn Ross (41) få giftsprøyta. Han ble dødsdømt for dobbeltdrap i Lubbock i 2001.

Quintanilla fikk giftsprøyta i natt norsk tid etter at USAs høyesterett hadde avvist to sistedagsbegjæringer fra hans advokater om å stanse henrettelsen.

Tilsto Quintanilla erkjente i avhør straffeskyld for drapet på Victor Billings, men har i ettertid uttalt at han følte seg tvunget til innrømmelsen fordi påtalemyndigheten skal ha truet med å straffeforfølge en av hans søstre.

Hans advokater hevdet at det dermed var feil at dette ble lagt fram som bevis under rettssaken mot ham.

Uten tilståelsen ville 36-åringen trolig ikke blitt dømt til døden.

Quintanilla har i ettertid nektet for at han avfyrte de dødelige skuddene som drepte den pensjonerte politimannen. Han ranet spillehallen i 2002 sammen med Jeffrey Bibb (33) som nå soner 60 år i fengsel for drap og 50 år for grovt ran.

- Jeg er på dødscella for et ran/drap jeg ikke begikk, selv om jeg hevdet ansvar for det. Jeg hadde mine grunner for det, uttalte John Manuel Quintanilla på sin profil på nettstedet Prison Pen Pals for seks år siden.

Påtalemyndigheten i Texas avviser på det sterkeste at Quintanillas tilståelse kom etter utilbørlig press, og hans advokater ble altså heller ikke hørt av USAs høyesterett.

Hans siste døgn Svenske Aftonbladet har vært på besøk og snakket med ledelsen i fengselet hvor Quintanilla i natt møtte sin skjebne.

Slik var planen for den dødsdømtes siste dag, ifølge avisa:

02.30 Frokost
04.00 Dusj
12.00 Avreise fra Livingston
12.45 Ankomst Walls Unit
13.00 Fingeravtrykk, kroppsgjennomgang, klesskifte
14.00 Møte med advokat og åndelig rådgiver
15.00 Tid til å ringe pårørende
17.00 Siste måltid
18.00 John Quintanilla henrettes med en giftinjeksjon med stoffet pentobarbital

John Manuel Quintanilla ble gitt giftsprøyta noe over klokka 19 lokal tid.