Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

John (38) satt 19 år i fengsel, uskyldig dømt for drap

- Vitnet visste det var galt å identifisere ham som gjerningsmann, men følte han ikke hadde noe annet valg.

FRIKJENT: John Edward Smith har sittet i fengsel i Los Angeles siden 1993, dømt for en gjengrelatert skyteepisode. I dag slipper han ut, etter at episodens eneste vitne innrømmet at han ikke snakket sant. Foto: AP Photo / Deirdre O'Connor
FRIKJENT: John Edward Smith har sittet i fengsel i Los Angeles siden 1993, dømt for en gjengrelatert skyteepisode. I dag slipper han ut, etter at episodens eneste vitne innrømmet at han ikke snakket sant. Foto: AP Photo / Deirdre O'Connor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha sittet uskyldig dømt for drap i 19 år, slipper tidligere gjengmedlem John Edward Smith (38) i dag ut. Vitnet sompekte ham ut som gjerningsmannen, hevder han ble lurt til å si Smiths navn.

Det melder nyhetsbyrået AP.

Smith var 18 år da han i 1993 ble dømt for å ha skutt og drept en person, og for å ha forsøkt å ta livet av en annen,
under et skytedrama i et gjengrelatert nabolag i Los Angeles.

Følte seg presset Ifølge Smiths advokater ble han pekt ut som gjerningsmannen fordi skyteepisodens eneste øyevitne, Landu Mvuemba, pekte ham ut. Mvuemba overlevde skyteepisoden, og skal nylig ha innrømmet å ha gitt falsk forklaring.

Han mener politiet ba ham om å peke ut Smith som gjerningsmannen.

- Så sin døde venns mor gråte  Ifølge nyhetsbyrået skal politiet ha fortalt ham at andre hadde pekt ut Smith som gjerningsmannen, hvorpå vitnet skal ha følt seg presset til å si det samme.

Mvuembas venn ble drept i skyteepisoden, noe som skal ha ført til at han valgte å lyve for retten. 

«Mvuemba visste det var galt å identifisere Mr. Smith som mannen som skøyt ham, men da han så sin døde venns mor gråte i retten, følte han at han ikke hadde noe annet valg,» heter det i forsvarstalen.

Han skal ha forsøkt å fortelle myndighetene sannheten, og mente at han så for lite av hendelsen til å være et fullverdig vitne.
   - Et lett bytte - Gjengmedlemmer er et lett bytte, de blir ofte mistenkt. Denne historien hører vi om og om igjen - vitner som sier de det tror myndighetene vil høre, sier Laurie Levenson ved Loyola Law School til nyhetsbyrået.

Det er nå klart at Smith er uskyldig i saken. Selv skal han hele tida ha hevdet at han var hjemme hos sin bestemor da skyteepisoden fant sted.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media