Vold mot eldre:

John (72) ble utsatt for blind vold

John Granly ble overfalt da han stoppet bilen for å hjelpe en medtrafikant.

OVERFALT: Sist lørdag skal John Granly ha blitt overfalt. Foto: Martin Benedikt Sjue / Eidsvoll Ullensaker Blad
OVERFALT: Sist lørdag skal John Granly ha blitt overfalt. Foto: Martin Benedikt Sjue / Eidsvoll Ullensaker Blad Vis mer
Publisert

Lørdag formiddag var John Granly og kona Eva Granly (75) ute på kjøretur i Råholt sentrum da ekteparet oppdaget noe som fikk Granly til å bråstoppe bilen.

- Vi så plutselig en mann falle om på fortauet, forteller Granly til Dagbladet.

- Kona mi gikk umiddelbart ut for å hjelpe ham, og så sier jeg til henne at jeg sitter i bilen og er klar til å ringe 113 ved behov.

Granly forteller at kona fikk hjulpet mannen opp på beina og samlet sammen sakene hans.

- Det så ut som om det gikk fint med mannen, og kona mi satte seg inn i bilen, sier 72-åringen.

Lokalavisa Eidsvoll Ullensaker Blad skrev først om saken.

Ble skadet

Granly anslår at hele seansen tok omtrent tre til fem minutter.

- Da jeg stanset bilen var det ingen biler bakom oss. Men i løpet av tiden jeg sto stille, kom det en bil.

- Jeg oppfattet at personene i bilen bakom oss både tutet, skrek og bannet, forteller frilansjournalisten og forfatteren.

Granly sier at han deretter bestemte seg for å gå og snakke med det han beskriver som en svært hissig sjåfør - selv om kona hans sa at han burde la være.

- Jeg gikk ut av bilen, og sjåføren kom stupende mot meg i en voldsom fart. Han smeller til og river meg over ende. Hodet mitt falt først på bilen, før jeg deretter mer eller mindre havnet under bilen, hevder 72-åringen.

Granly forteller at han fikk svært vondt i hele kroppen der han lå på bakken. Passasjeren i den andre bilen skal ha hjulpet ham opp på beina igjen, og deretter skal mannen som nettopp hadde overfalt Granly også kommet bort.

SKADER: John Granly viser fram skadene han fikk da han skal ha blitt angrepet av en bilist. Foto: Martin Benedikt Sjue / Eidsvoll Ullensaker Blad
SKADER: John Granly viser fram skadene han fikk da han skal ha blitt angrepet av en bilist. Foto: Martin Benedikt Sjue / Eidsvoll Ullensaker Blad Vis mer

- Jeg var fortsatt ustø, men jeg klarte å spørre han «Hvorfor gjorde du det?» Jeg sa også at han hadde hatt mulighet til å rygge noen få meter, og kjørt en annen vei, hevder han.

De to mennene i bilen hadde Granly aldri sett før. 72-åringen beskriver mannen som skal ha slått ham ned som omtrent like høy som ham selv og godt trent.

Fortsatt vondt

Granly forteller at det var flere vitner til stede, som også kom og snakket med ham etter hendelsen da mennene i den andre bilen hadde dratt.

- Det var et vitne som også tok noen bilder av stedet og bilene, forteller Granly.

Etter at forfatteren hadde klart å summe seg litt, tok han og kona turen innom både politistasjonen og legevakta. 72-åringen fikk ikke alvorlige fysiske skader, men forteller at hendelsen har satt spor.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 05.04.2013 SLÅSSKAMP: Trafikantene som ventet på grønt lys i et veikryss i australske Gold Coast, ble sjokkerte vitner til en blodig slåsskamp mellom en skateboarder og en bilist. Video: Reuters Vis mer

- Jeg sliter med å sove fordi jeg har vondt. I tillegg er den høyre hofta mi fortsatt gul og blå.

Granly sier at episoden har preget ham.

- Jeg er ikke sikker på om jeg seinere kommer til å gå bort til en like hissig bilist igjen, sier Granly og fortsetter:

- Men jeg kommer til å stoppe bilen igjen hvis jeg ser noen har behov. Jeg kommer ikke til å slutte å være et medmenneske.

Har anmeldt

Granly forteller at han har anmeldt saken, og jobber nå med å skaffe seg en bistandsadvokat.

Politiet ved Eidsvoll politistasjon bekrefter til Dagbladet at Granly har anmeldt saken.

- Vi kommer til å etterforske som en kroppskrenkelsessak. Vi skal sikre spor og avhøre eventuelle flere vitner. Vi har allerede avhørt ett vitne, bekrefter Hege Cecilie Kvam, politiavdelingsleder ved Eidsvoll politistasjon.

SKREMMENDE: Trafikanter i byen Zibo fikk se et skremmende syn langs veien. Video: Kameraone. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

- Aldri vært redd

John Granly er leder av eldrerådet i Eidsvoll, og han forteller at han jobber blant annet med diskriminering og vold mot eldre. Men at han selv skulle bli utsatt for vold, hadde han aldri trodd.

- Jeg har aldri vært redd for å bli utsatt for vold, men jeg tror kanskje dette vil gjøre noe med meg, sier Granly.

Granly forteller at i etterkant av episoden har mange tatt kontakt med ham.

- Jeg tror jeg har fått mellom 800–1000 støtteerklæringer på Facebook, mobilen min og på e-post, sier han.

Også mannen som Granly og kona hjalp har vært i kontakt med 72-åringen i etterkant.

- På onsdag kom han innom meg og kona mi med røde roser til oss. Han har også meldt seg som vite. Han sa han var veldig forferdet over at fallet hans skulle skape så mye oppstyr, forteller Granly.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer