«John» ble torturert og flyktet fra Burundi. Etter sju år i Norge ble han hentet midt på natta

Tatt med til Den burundiske ambassaden.

- REDD:  - Ambassadøren ville vite ting om familien min, sier «John» som politiet hentet på asylmottaket og tok med til Den burundiske ambassaden i Oslo. Her sammen med filmskaper Karoline Frogner.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
- REDD: - Ambassadøren ville vite ting om familien min, sier «John» som politiet hentet på asylmottaket og tok med til Den burundiske ambassaden i Oslo. Her sammen med filmskaper Karoline Frogner. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«John» er livredd, og frykter for at han skal bli drept. Skrekken er at han skal sendes tilbake til hjemlandet Burundi. 34-åringen tilhører tutsi-folket - et folk som FN mener nå blir forfulgt og frykter folkemord i landet.

Asylsøkeren fra Burundi våger ikke å ha sitt eget navn på trykk, han frykter for at det skal føre til at resten av hans familie i Burundi blir tatt av dage.

- Dere kan kalle meg «John». Blir jeg sendt tilbake blir jeg vel drept, slik hutuene gjør med oss tutsier.

«John» flyktet fra Burundi på grunn av den politiske situasjonen i landet i 2008. Han hadde vært meng i hæren, og ble deretter kidnappet av hutu-gruppa Palipehutu NFL. En milits som nektet å legge ned våpnene under fredsavtalen i 2005 og holdt liv i borgerkrigen helt fram til 2009.

34-åringen ble torturert, og viser til at han er politisk flyktning. Palipehutu NFL som kidnappet ham, har i dag politisk innflytelse i Burundi.

Hentet midt på natta «John» har fått endelig avslag på søknaden om asyl i Norge, men har fortsatt håp om å få bli, etter sju år som asylsøker i Norge.

Klokka 04.00 den 30. september ble «John» hentet fra asylmottaket i Midt-Norge. Den lokale lensmannen og en betjent hentet ham.

- Jeg trodde de skulle sende meg ut. Jeg ble fløyet fra Kristiansund til Oslo. Etter noen timers venting, ble jeg kjørt fra Gardermoen til Oslo sentrum i en sivil politibil, sammen med en burundisk kvinne fra et annet asylmottak i Norge, forteller «John».

Til ambassaden Politimennene som hadde hentet asylsøkeren midt på natta, var fortsatt med. Da de gikk ut av den sivile politibilen i Oscars gate på Frogner, ventet en mann på dem.

- Han var hvit, jeg hadde aldri sett ham før. Han tok med meg og kvinnen inn i en bygning - det var Den burundiske ambassaden i Oslo. Jeg fikk sjokk, og ble livredd. Jeg hadde jo lyktet fra Burundi.

- Hva ville ambassaden?

- Den hvite mannen som tok med inn i ambassaden var til stede. Men det var ambassadøren som snakket. Det var også en kvinne fra Burundi til stede. De ville vite ting om familien min. Hvor broren min var, og foreldrene mine. Jeg ville ikke si noe. Den ene broren min er forsvunnet i Burundi. Han ble tatt fordi han er tutsi, sier «John».

- Spurte ambassadøren om noe mer?

- Han ville vite hvorfor jeg var i Norge. Men jeg nektet å svare på spørsmål, jeg er redd for min families liv. De lever nå i skjul i Burundi, jeg frykter for deres og min sikkerhet, sier «John».

- Ble du med frivillig til ambassaden?

- Politiet sa at hvis jeg ikke ble med frivillig, ville de ta på meg håndjern. Jeg var fryktelig redd.

- Avhør Etter det «John» beskriver som et forsøk på et avhør, ble han ført ut av ambassaden, og kjørt tilbake til Gardermoen. Før han sammen med politiet - som hadde hentet ham midt på natta - gikk om bord i innenriksflyet som fraktet ham tilbake til asylmottaket.

- Hvordan var møtet med den burundiske ambassadøren i Oslo?

- Ja, jeg var veldig redd. Jeg fryktet hele tiden at politiet skulle sende meg med fly til Burundi.

Selv om «John» har fått endelig avslag på asylsøknaden, har han ikke gitt opp håpet om å få bli i Norge.

Taus ambassadør Dagbladet har forgjeves søkt Burundis ambassadør i Norge, Pascal Ruhomvyumworo.

Den burundiske ambassaden i Oslo har ikke besvart Dagbladets henvendelser, vedrørende framstillingen av asylsøkeren «John».