John Denver død i flyulykke

OMKOMMET: Den amerikanske artisten John Denver omkom under en tur i sitt eget fly. (Foto: NTB-AP) PACIFIC GROVE/OSLO (NTB-AP-Dagbladet): Den kjente amerikanske country-sangeren John Denver omkom i en småflyulykke i California i går, opplyste et familiemedlem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denver var kjent for listetopper som «Take me home, country roads». Han ble valgt til årets country-artist i USA i 1975, og noterte seg for 14 gullplater. Denver ble 53 år gammel.

  Denver var alene i flyet da det styrtet i sjøen. Politiet opplyste at flyet trolig var hjemmebygd. Skroget besto av glassfiber, og flyet hadde en motor og to seter.

  John Denver overlevde en flyulykke i 1989. Den gangen gikk han rundt på en rullebane i Arizona med et veteranfly fra 1931. I 1995 ble han saksøkt etter at han angivelig hadde kjørt inn i flyet til en flyinstruktørpå Jackson Hole-flyplassen i Wyoming.        

Lenge uklart

Det var lenge uklart om det virkelig var John Denver som var i det forulykkede flyet. Han ble ikke gjenkjent av livredderen som først kom til ulykkesstedet. Liket var ille tilredt. Denvers gode venn Jeanie Tomlinson ringte umiddelbart hjem til huset hans i Monterey i California. Hun er leder i miljøgruppa Windstar, som den idealistiske miljøforkjemperen Denver var med på å starte. Hun fikk ikke noe svar. Pressebyrået Associated press prøvde forgjeves å ringe hans andre hjem - et hus i skisportsenteret Aspen i Colorado.

I morges norsk tid kunne imidlertid familien bekrefte at det virkelig var Denver som hadde styrtet med flyet sitt.

Styrtet i vannet

Flyet var i om lag 500 fots høyde da det plutselig falt brått ned i sjøen og ble slått i stykker mot vannflaten. Til TV-stasjonen KCBA-TV har vitner forklart at de hørte et smell som når en champagnekort går i været før flyet falt. mange trodde at det var snakk om avansert flyakrobatikk. Først seinere gikk den fryktelige sannheten opp for dem.

Flyet styrtet om lag 500 meter utenfor kysten nord for Monterey. Flyforholdene ble regnet som gode. Været var det vanlige, stabile i denne delen av California - skyfri himmel og lite vind.

Farlige småfly

Flere andre amerikanske musikk-kjendiser har blitt drept i flyulykker. I 1959 omkom rockehelten Buddy Holly i et småfly som styrtet i en kornåker i Iowa. Med seg i flyet hadde han rockekollegene Big Bopper og Ritchie Valens , som også omkom sammen med flyets pilot. Country-stjernen Jim Reeves døde i et enmotors privatfly utenfor Nashville i 1964. Denvers visekollega Jim Croce ble drept i en flyulykke i Los Angeles i 1973. Også han omkom under en tur i sitt private småfly. I Alabama omkom i 1985 60-tallshelten Rick Nelson ombord i et mindre, chartret fly sammen med bandet sitt - visstnok fordi han eller en annen av passasjerene hadde vært uforsiktig med bruk av flamme da de skulle innta narkotika. I 1990 omkom bluesgitaristen Stevie Ray Vaughan i en helikopterulykke da han skulle fly hjem til hotellet etter en konsert i East Troy, Winsonsin. Rocky Mountain High

Nettstedet til John Denvers fanklubb. Her finner du en mengde stoff om John Denver. Sidene er også oppdaterte om dødsfallet.