- John Edwards løy, manipulerte og gjorde alt for å bli president

Den tidligere senatoren tiltalt for å ha brukt millionbeløp fra valgkamp-kassa for å holde sidespranget med en valgkampmedarbeider hemmelig fra sin kreftsyke kone.

MILLIONBELØP: Edwards er tiltalt for blant annet å ha brukt millionbeløp av innsamlede valgkampmidler til å skjule sin utenomekteskapelige affære med en av sine valgkampmedarbeidere. Han skal ha betalt livsopphold for henne og barnet han fikk med henne. Foto: AP Photo/Gerry Broome/Scanpix
MILLIONBELØP: Edwards er tiltalt for blant annet å ha brukt millionbeløp av innsamlede valgkampmidler til å skjule sin utenomekteskapelige affære med en av sine valgkampmedarbeidere. Han skal ha betalt livsopphold for henne og barnet han fikk med henne. Foto: AP Photo/Gerry Broome/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag måtte John Edwards (58) møte i føderal rett i Greensboro i North Carolina tiltalt for å ha brukt 925 000 dollar (ca. 5,3 mill. kr.) for å dekke over sidespranget han hadde mens kona kjempet mot kreft, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Edwards image som familiemann var helt kritisk for valgkampen hans. Han ville gjøre alt for å ha sjanse til å bli president, sa aktor David Harbach i sin innledningsprosedyre.

- Manipulerte og løy Edwards har gått fra å være en politisk stjerne i USA til å kunne risikere 30 år i fengsel, i tillegg til bøter på opptil 1,5 millioner dollar (ca. 8,6 mill. kr.).

I 2004 kjempet han mot John Kerry, og i 2008 kjempet han mot Barack Obama og Hillary Clinton. Edwards var også en favoritt til jobben som visepresident i Obamas administrasjon, før den gikk til Joe Biden.

Under valgkampen i 2008 nektet Edwards flere ganger for at han hadde vært utro. Da han ga opp kampen mot Obama, innrømmet han sidespranget. Han nektet videre at han var faren til Hunters barn til i januar 2010.

- Edwards gjorde som han alltid gjorde. Han nektet, løy og manipulerte, sier aktor David Harbach.

- Begikk synder, ikke lovbrudd Harbach og aktoratet vil belage seg på vitnemålet til Andrew Young, som var Edwards nære medarbeider. Han hevdet innledningsvis på forspørsel fra Edwards at han var barnets far.

- MANIPULATOR: Rettssaken mot John Edwards er i gang i USA. Den tidligere senatoren må svare på anklager om ulovlig bruk av betydelige pengebidrag. Foto: Sara D. Davis/Getty Images/AFP/Scanpix
- MANIPULATOR: Rettssaken mot John Edwards er i gang i USA. Den tidligere senatoren må svare på anklager om ulovlig bruk av betydelige pengebidrag. Foto: Sara D. Davis/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Young skrev senere en bok der han skrev alt om sidespranget i boken «The Politician», som Young mener ble gjenstand for en omfattende dekkoperasjon.

Young og Hunter inngikk i år et forlik om en sex-video Young skulle besitte av Edwards og Hunter, der Young ble pålagt å slette alle kopier.

Forsvarsadvokat Allison Van Laningham mener Edwards aldri mente å bryte noen lover, og vil prosedere at millionbeløpet ble gitt til Edwards som privat hjelp fra venner.

- Det falt han aldri inn at pengene ville være i brudd med noen finanslover. John Edwards fikk aldri noe av pengene, sa Van Laningsham i sin innledningsprosedyre.

- John Edwards er en mann som har begått mange synder. Men ingen lover, fortsatte hun.

PRESIDENTKANDIDAT: Slik var du nok mest vant til å se John Edwards. Her fra en debatt under valgkampen foran valget i 2008. Arkivfoto: AP Photo/Charles Krupa/Scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: Slik var du nok mest vant til å se John Edwards. Her fra en debatt under valgkampen foran valget i 2008. Arkivfoto: AP Photo/Charles Krupa/Scanpix Vis mer

Millionbeløpene kom fra den velstående advokaten Fred Baron som døde i 2008 og Rachel «Bunny» Mellon (101). Barons enkefrue er sammen på vitnelisten sammen med en advokat som representerer Mellon, som er for svak til å reise fra sitt hjem i Virginia.

New York Times skriver at også Hunter er på vitnelisten til både aktoratet og forsvarsbenken.

VITNER MOT TIDLIGERE SJEF:  Andrew Young er John Edwards tidligere nære medarbeider. Nå er han aktoratets nøkkelvitne. Foto: Sara D. Davis/Getty Images/AFP/Scanpix
VITNER MOT TIDLIGERE SJEF: Andrew Young er John Edwards tidligere nære medarbeider. Nå er han aktoratets nøkkelvitne. Foto: Sara D. Davis/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer