John Fredriksen knuste Cermaq-styret

Overkjørte statens selskap Cermaq i knallhard fiskekrig. Ett skritt nærmere drømmen om verdens største oppdrettsselskap.

VIL SLUKE CERMAQ: Hovedaksjonær i Marine Harvest, John Fredriksen, vil kjøpe opp statens oppdrettsgigant og lage verdens største oppdrettsselskap. Etter generalforsamling i Cermaq i dag, er han ett skritt nærmere drømmen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
VIL SLUKE CERMAQ: Hovedaksjonær i Marine Harvest, John Fredriksen, vil kjøpe opp statens oppdrettsgigant og lage verdens største oppdrettsselskap. Etter generalforsamling i Cermaq i dag, er han ett skritt nærmere drømmen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John Fredriksen fikk viljen sin på Cermaqs generalforsamling i dag. Han greide å stanse Cermaqs milliardoppkjøp av det peruvianske fôrselskapet Copeinca. Dermed legger John Fredriksen inn bud denne uka - og kan ende opp som kongen på havet i verdens største oppdrettsselskap.

Verdenshavherredømme - Det er nesten ikke til å tro. Det er et historisk oppmøtet her i dag, og vi vant med størst mulig margin. Ja, jeg håper Fredriksen er fornøyd. Jeg tror vi ser konturene av et verdensledende selskap, med aksjonærverdier som kan bli uhyre store, sier Marine Harvests toppsjef Ole-Eirik Lerøy til Dagbladet.

Cermaq-styret gikk på et kjempetap. 62,48 prosent av aksjonærene stemte imot å finansiere oppkjøpet, 37,52 prosent stemte imot. Staten er største aksjonær i Cermaq, og eier 43,5 prosent.

John Fredriksen, som er største aksjonær i Marine Harvest, ønsker å kjøpe opp Cermaq for å lage et verdensledende oppdrettsselskap. Men storhaien har ment at kjøpet av det peruvianske selskapet har vært strategisk feil for Cermaq, og har hatt som betingelse for å legge inn bud at Cermaqs aksjonærer sier nei til oppkjøpet. De siste par ukene har Marine Harvest-sjef Ole-Eirik Lerøy vært i tøffe ordvekslinger med Cermaq-sjef Jon Hindar. Begge parter jobbet hardt sammen med sine rådgivere opp i mot aksjonærene, for å få flertall for sine respektive syn.

Krever mer penger - Vi registrerer at styret ikke har fått den nødvendige støtten for Copeinca-transaksjonen. Vi eier allerede 20 prosent av Copenca, og  vurdere ulike alternativer for vårt engasjsement i Copeinca videre. Så vil vi se på underliggende verdier i Cermaq. Vi forventer et bud på aksjene på et høyere prisnivå enn det som først ble angitt. Vi vil grundig vurdere det i forhold til dette med underliggende verdier, sa styreleder Bård Mikkelsen i Cermaq på generalforsamlingen da forslaget falt.

Ole-Eirik Lerøy bekrefter at de vil høyne budet på Cermaq. Det opprinnelige budet var på 105 kroner aksjen, oppgjøret skulle skje i 50 prosent kontanter, 50 prosent aksjer.

- Nå skal vi legge inn et bud, som skal godkjennes av børsen og vår egen generalforsamling på torsdag. Vi har lovet å forbedre budet. Mange ønsker flere aksjer enn vi først lovet, sier Lerøy til Dagbladet.

Staten kan bli medeier I forrige uke var Marine Harvest for første gang invitert til å presentere sine oppkjøpsplaner for embets-toppene i Næringsdepartementet. Dagbladet vet at staten og næringsminister Trond Giske ser for seg tre scenarier: Enten la være å selge aksjene, si ja mot en pris de er fornøyd med, eller si ja til salg mot å få en høy andel aksjer i det nye storselskapet.

- Jeg er ganske sikker på at Trond Giske ønsker dette, sier Lerøy.

Både Cermaq og Marine Harvest steg kraftig på børsen etter generalforsamlingen.

STØTTET STYRET: Cermaq og staten ved næringsminister Trond Giske tapte slaget om Copeinca. Men Trond Giske er ikke fremmed for staten kan bli medeier i John Fredriksens eventuelle nye oppdrettsgigant. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
STØTTET STYRET: Cermaq og staten ved næringsminister Trond Giske tapte slaget om Copeinca. Men Trond Giske er ikke fremmed for staten kan bli medeier i John Fredriksens eventuelle nye oppdrettsgigant. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer